Geldigheid paspoort

Geldigheid paspoortHet is belangrijk dat je paspoort geldig is wanneer je naar het buitenland gaat.
Je moet je kunnen identificeren met voor het land geldige documenten.
Een paspoort is wereldwijd voor vijf jaar geldig. Sommige landen stellen echter eisen aan de geldigheid van een paspoort. Wanneer je paspoort niet lang meer geldig is, kan het bijvoorbeeld zijn dat je uit het land geweerd wordt. Houd daarom goed in de gaten welke geldigheid voor je paspoort er geldt in het land waar je heen reist!

Let er tevens ook op dat je niet zomaar je paspoort of identiteitsbewijs laat kopiëren om paspoortfraude te voorkomen.

Snel antwoord op je vraag:

Minimaal zes maanden bij aankomst

Het kan het zijn dat een paspoort nog minimaal een aantal maanden geldig moet zijn in het land waar je heen reist. Hieronder vind je de landen waar je paspoort bij aankomst in het land nog minimaal zes maanden geldig moeten zijn:

Argentinië Jordanië Oman
Benin Kaapverdië Pakistan
Bhutan Kameroen Qatar
Burundi Kazachstan Rwanda
Cambodja Kenia Soedan
Centraal Afrika Koeweit Syrië
China Laos Taiwan
Congo Libanon Tadzjikistan
Cuba Liberia Tanzania
Djibouti Libië Viëtnam
Eritrea Madagaskar Wit-Rusland
Ethiopie Malediven Yemen
Ghana Mali  
Guinee Mongolië  
India Mozambique  
Indonesië Myanmar  
Irak Nepal  
Iran Nigeria  
Ivoorkust Oekraïne  
Joegoslavië Oezbekistan  

Paspoort geldig: Minimaal zes maanden geldig bij vertrek

Sommige landen eisen echter dat je paspoort bij vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. De belangrijkste landen die dit eisen zijn:

Afghanistan Bangladesh Suriname
Algerije Belarus Tsjaad
Angola Kirzigstan Thailand
Azerbeidzjan Rusland Zambia

 Visum of paspoort nodig

Sommige landen eisen echter buiten een geldig paspoort ook nog een visum om te worden toegelaten. Een visum aanvragen kan bij de ambassade of het consulaat van dat land in Nederland. Maar ook online is het mogelijk om dit te regelen.

Houd er wel rekening mee dat het enkele weken kan duren voor je het visum binnen hebt. De prijs ervan verschilt per land en soms is het gratis. De aanvraag kun je meestal opsturen en vaak krijg je het visum toegestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een visum nodig voor Turkije deze kun je ook online aanvragen.

Hoelang moet een paspoort geldig zijn?

Voor mensen die 18 jaar of ouder zijn is het paspoort sinds maart 2014 10 jaar geldig. Voor mensen onder de 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig.

Je moet als je 18 jaar bent of ouder dus 1 keer in de 10 jaar een nieuw paspoort aan te vragen. Ben je onder de 18 jaar dan moet je het 1 keer in de 5 jaar aanvragen.

Hoe lang is een identiteitskaart geldig

Hiervoor telt het zelfde als voor een paspoort wanneer je 18 jaar of ouder bent dan is het 10 jaar geldig. Maar wanneer je 18 jaar of jonger bent dan is je identiteitskaart 5 jaar geldig. Controleer dit dus altijd voor je op vakantie gat.

Identiteitskaart of paspoort nodig?

Een identiteitskaart is geldig wanneer je wilt reizen naar een aantal Europese landen. Met een Nederlandse identiteitskaart kun je jezelf identificeren. Een identiteitskaart is vijf jaar geldig. Informeer wel tijdig of je een identiteitskaart of geldig paspoort nodig hebt om het land waar je heen reist in te kunnen.

Gerelateerde artikelen