Jetlag tips

jetlag tipsEen jetlag is altijd een nare bijkomstigheid van een vakantietrip naar een andere tijdzone. Wanneer je een verre reis gaat maken naar de andere kant van de wereld, of een ander continent, krijg je vaak te maken met een compleet andere tijdzone. Hoe verder je naar het oosten of westen reist, hoe later of vroeger het wordt. Dit kan lastig zijn voor jouw tijdspatroon, omdat het voor jouw gevoel misschien 10 uur 's ochtends is, terwijl het eigenlijk al 6 uur 's avonds is. Hier moet je lichaam aan wennen, en dit gaat niet altijd even gemakkelijk.

Wat is een jetlag?

Wanneer je last hebt van een jetlag lig je 's nachts vaak naar het plafond te staren en overdag moet je vaak vechten tegen je slaap. Ook komt het bij een jetlag vaak voor dat je wel in kunt slapen, maar dan halverwege de nacht wakker wordt en zogenoemde 'plafonddienst' hebt. Al met al is een jetlag erg vervelend, en dit is jammer omdat je vaak een topvakantie hebt gehad. 

Een jetlag wil je daarom vaak voorkomen, maar dit is meestal niet mogelijk. Wel zijn er tips om je jetlag te verminderen. Deze hebben wij voor jou een rijtje gezet zodat je de ongemakken van een jetlag zo min mogelijk hoeft te ervaren en dus kunt nagenieten van je topvakantie. 

Tips tegen jetlag

Deze tips zijn er om je jetlag te verminderen of verdraaglijk te maken. Om er voor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van de jetlag kun je:

  • Je horloge gelijk zetten met de tijdzone waar je heen gaat/vandaan komt. Op deze manier wen je alvast enigszins aan deze nieuwe tijd.
  • Voor je vlucht actief zijn, bewegen en een frisse neus halen.
  • Geen zware maaltijden eten en fastfood vermijden, zorg voor een licht verteerbare en gezonde maaltijd.
  • Lastig, maar het kan wel helpen. Probeer om tijdens de vlucht wat stretch-oefeningen te doen.
  • Probeer tijdens je vlucht wakker te blijven, hoe lastig dit soms ook kan zijn. Dit heeft wel te maken met de tijdzone waar je heen vliegt. Het kan zijn dat je juist wel moet slapen tijdens je vlucht omdat je in de ochtend aan komt, dan kun je slaappillen gebruiken.
  • Er zijn anti-jetlag pillen verkrijgbaar, maar de werking hiervan is onbekend. Ook proberen sommige mensen homeopathische geneesmiddelen in te zetten tegen een jetlag.
  • Alcohol drinken kan ook een hulpmiddel zijn.