Voorbereidingstips voor vakantie met de auto

Op vakantie met de auto? Dan is een goede voorbereiding erg belangrijk. Wanneer je op vakantie gaat met de auto zijn er namelijk een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet bijvoorbeeld je auto in orde zijn, maar is het ook handig om de situatie op de weg in de gaten te houden. Je wilt natuurlijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Een goede voorbereiding is dus erg belangrijk wanneer je met de auto op vakantie gaat. Wij hebben daarom een aantal handige tips voor een vakantie met de auto op een rijtje gezet. 

Autovakantie

Of je nou met de auto op vakantie gaat om te kamperen, een weekendje weg in een hotel of een rondreis gaat maken, een goede voorbereiding is erg belangrijk. De autoreis kan namelijk lang en vermoeiend zijn en veel mensen kijken dan ook erg tegen de reis met de auto op. Tevens zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je met de auto op vakantie gaat. 

Veiligheid voorop

Als je met de auto op vakantie gaat, staat veiligheid natuurlijk voorop. Je wilt natuurlijk niet dat jou of je reisgenoten iets overkomt. Daarom zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden wanneer je op vakantie gaat met de auto. Allereerst moet je natuurlijk altijd je autogordel dragen. Daarnaast is het belangrijk om de auto op een verantwoorde manier in te pakken. Zo moet je zware bagage, zoals koffers, onderop leggen en lichte bagage bovenop. Tevens moet je letten op het maximale gewicht. Wanneer je auto te zwaar is kan dit leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. 

Winterbanden

In sommige landen is het verplicht om winterbanden onder je auto te hebben. Wanneer je op vakantie gaat met de auto is dit dus iets waar je rekening mee moet houden. Zo zijn winterbanden in Duitsland en Italië verplicht. Tevens moet je in sommige landen winterkettingen bij hebben, zoals in Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg

Zwarte zaterdag

Elk jaar staan er opnieuw ontzettend lange files richting de populaire vakantielanden. Zo ontkomen Frankrijk en Duitsland niet aan de files in de drukke zomerperiode. Een belangrijke tip voor een autovakantie is dan ook om de zwarte zaterdag(en) te mijden. Reis in plaats van op zaterdag op donderdag of zondag. Op deze dagen is het relatief rustig op de weg. 

Vertrek veilig laat je auto controleren

Voor je op vakantie gaat is het aan te bevelen naar de garage te gaan voor een onderhoudsbeurt en om de banden op spanning te brengen. Wanneer je auto eigenlijk aan vervanging toe is, kan je voor een autovakantie beter op zoek naar een andere auto. Zo voorkom je problemen tijdens je autovakantie. Een tip die we vaak krijgen ga nooit meteen met je nieuwe auto een lange trip maken, probeer de auto te leren kennen door bijvoorbeeld een keer een lange afstand te rijden of door een weekendje weg te gaan met je auto. Zeker wanneer je een tweedehands auto hebt gekocht.

Autoverzekering (eigen auto of huur auto)

Wanneer je op vakantie gaat, is het belangrijk om na te denken over je autoverzekering, of je nu met je eigen auto reist of een auto huurt. Met je eigen auto op vakantie betekent vaak dat je al verzekerd bent, maar controleer altijd de dekking van je verzekering voor internationaal reizen. Informeer bij je verzekeraar of je huidige polis pechhulp en schade in het buitenland dekt. Voor het huren van een auto is het cruciaal om na te gaan welke verzekeringsopties het verhuurbedrijf biedt. Vaak is een basisverzekering inbegrepen, maar deze biedt mogelijk niet voldoende dekking. Overweeg een uitgebreide verzekering af te sluiten om zorgeloos van je vakantie te genieten. In beide gevallen is voorbereiding het sleutelwoord. Zorg dat je goed op de hoogte bent van je dekking om onverwachte verrassingen te voorkomen.

Een auto huren tijdens je vakantie

Het huren van een auto voor vakantie biedt je de vrijheid en flexibiliteit om jouw bestemming op eigen tempo te verkennen. Voordat je een auto huurt, is het handig om de huurvoorwaarden goed door te lezen en te vergelijken welke verzekeringen noodzakelijk zijn voor jouw reis. Denk hierbij ook aan de grootte van de auto, zodat deze past bij je reisgezelschap en de bagage die je meeneemt. Een tip van ons: boek je huurauto van tevoren om te profiteren van de beste deals en zorg ervoor dat je een creditcard bij de hand hebt voor de borg. Zo begin je zorgeloos aan jouw avontuurlijke vakantie!

Lees de belangrijkste tips voor: Auto huren op vakantie (Deze leestip bevat handige tips en aanbevelingen)

Tips voor je vakantie met de auto per land

Tips voor een autovakantie, want ieder jaar trekken tienduizenden mensen er weer op uit met de auto. Of ze nou gaan kamperen of in een hotel slapen, de autoreis is voor iedereen hetzelfde: lang en vermoeiend. Veel vakantiegangers kijken dan van te voren ook echt op tegen deze autorit. In dit artikel geven wij een aantal tips om deze lange reis zo comfortabel mogelijk te maken. 

Tolwegen 

Tip voor de autovakantie: let op de tolwegen. Steeds meer landen in Europa maken gebruik van tolwegen of willen gebruik gaan maken van tolwegen en tijdens een autovakantie kom je ze geheid tegen. Tolwegen worden steeds vaker elektronisch betaald. Bij sommige kan je nog met contant geld betalen, maar dit verdwijnt langzamerhand.

Tip voor de autovakantie: let op tolwegen. Steeds meer landen in Europa maken gebruik van tolwegen of willen gebruik gaan maken van tolwegen. Tijdens een autovakantie kom je ze dan ook geheid tegen. Tolwegen worden steeds vaker elektronisch betaald. Terwijl je bij sommige tolwegen nog wel contant kan betalen, verdwijnt dit langzamerhand. Landen waar je tol moet betalen zijn:

  • Frankrijk
  • Portugal
  • Noorwegen

Ook in Duitsland liggen er plannen klaar voor het invoeren van tolwegen. Momenteel betalen alleen buitenlandse vrachtwagens tol in Duitsland. Echter zijn de plannen om vanaf 2016 ook auto’s tol te laten betalen. 

Hieronder lees je hoe de tolwegen per land geregeld zijn.

Duitsland

In Duitsland is in sommige gebieden een milieusticker verplicht. Iedereen die wel eens naar of door Duitsland reist, kan te maken krijgen met deze zogenoemde ?Umweltzones?. In deze zones mag je alleen rijden als je voertuig een milieusticker heeft die overeenkomt met de classificatie die bij die ?Umweltzone? hoort. Reis je dus naar of door Duitsland, dan is het handig om je auto te voorzien van een milieusticker.

Tevens moet je vanaf 2016 ook in Duitsland tol betalen. Momenteel hoeven alleen buitenlandse vrachtwagens tol te betalen in Duitsland, maar de planning is dat ook auto’s vanaf 2016 tol zullen moeten betalen op de wegen in Duitsland. 

Frankrijk

In Frankrijk kan je kiezen om je tol elektronisch te betalen of om contant te betalen. Maar door elektronische tolwegen is de doorstroming veel beter, waardoor je minder lang in de rij hoeft te staan. Zo verloopt de autovakantie een stuk soepeler. Sinds de zomer van 2014 is het mogelijk om een elektronische tolbadge te kopen in Nederland. Met deze elektronische tolbadge kan je overal in Frankrijk de tol betalen én bij 250 parkeerterreinen in Frankrijk betalen.

Portugal

Een autovakantie naar Portugal? In Portugal is het sinds 2010 bij een aantal snelwegen alleen nog maar mogelijk om de tol elektronisch te betalen. De stukken snelweg waar je tol moet betalen worden aangegeven met ?portagem electronica? of ?electronic doll only?.

Noorwegen

Ook Noorwegen heeft zo?n 50 tolstations. In Noorwegen is het echter alleen maar mogelijk om elektronisch te betalen. Voor deze elektronische betaling moet je eerst een creditcard online registreren. Tevens is het bij de Noorse tolwegen mogelijk om achteraf te betalen. Je krijgt dan een factuur thuisgestuurd. Zo kan je genieten van een zorgeloze autovakantie. 

Veilig inpakken

Een andere tip voor een autovakantie is verstandig inpakken. Zorg bijvoorbeeld dat er geen bagage los ligt in de auto, maar dat alle koffer en tassen zo strak mogelijk zijn ingeladen in de auto. Zo kan de bagage niet gaan schuiven als je remt of optrekt. Verder is het belangrijk dat je de zware bagage onderop legt en lichte bagage bovenop. Tevens is het handig om de zware bagage zo dicht mogelijk bij de achteras te leggen. Hierdoor krijg je een betere weg ligging met je auto. 

En onze laatste tip voor een autovakantie wat betreft inpakken: let op het maximale gewicht. Ieder jaar overschrijden veel mensen dit maximale gewicht. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties tijdens de autovakantie.