Paspoort fraude voorkomen

paspoortfraude voorkomen, paspoort, geldigheid paspoort,Fraude met je paspoort voorkomen is erg belangrijk. Tegenwoordig horen en lezen we steeds vaker in het nieuws dat mensen het slachtoffer worden van paspoortfraude. Dit kan ontzettend vervelend zijn wanneer iemand er met jouw identiteit vandoor gaat en is bovendien ook nog eens strafbaar. Een kopie van je paspoort kan soms al voldoende zijn om slachtoffer te worden van paspoort fraude.

Om jou te helpen hebben wij een aantal tips opgesteld om paspoortfraude te voorkomen. Onthoud deze tips en zorg ervoor dat jouw identiteit niet gestolen kan worden!

Tips tegen paspoort fraude 

Wanneer je op vakantie gaat komt het vaak voor dat je op de desbetreffende camping of hotel een kopie van je paspoort of identiteitsbewijs moet geven. Dit wordt vaak als ?verplicht? bestempeld, vooral in Oost-Europese landen, maar dit is erg tegenstrijdig met de regels die wij kennen en hanteren. Geef daarom nooit een kopie van je paspoort of identiteitsbewijs af! 

Wanneer het hotel of de camping er op staat om je paspoort te kopiëren, zorg er dan voor dat je burgerservicenummer onleesbaar is. Op deze manier kan paspoortfraude ook voorkomen worden. Daarnaast is het niet nodig om je foto te laten zien. Er zijn verschillende tools & apps die veilige kopieën maken van je paspoort om zo fraude tegen te gaan.

Andere tips tegen paspoort fraude zijn: 

  • Geef je paspoort niet af maar laat het nummer van je paspoort noteren
  • Meld op de kopie van het paspoort dat het om een kopie gaat
  • Zet ook op de kopie voor wie deze bestemd is en de datum van afgifte

Overige paspoort regels

Buiten paspoort fraude voorkomen is het ook belangrijk dat je de overige regels wat de geldigheid van een paspoort betreft goed bijhoudt. Welke regels er voor de geldigheid van een paspoort gelden verschilt vaak per land. Zorg er voor dat je goed op de hoogte bent van de regels wat identiteit of paspoort betreft voordat je op reis gaat!