Vloeistoffen in handbagage, wat mag wel en wat mag niet?

vloeistoffen handbagageVloeistoffen in handbagage, sinds sinds 2006 mag iedere reiziger slechts 100 milliliter per vloeistof in de handbagage meenemen. Deze maatregel is ingevoerd nadat in Groot-Brittannië terroristen vermoedelijk een aanslag wilden plegen met vloeibare explosieven.

Vaak is er echter nog veel onduidelijkheid over wat wel en wat nou niet mag als het om vloeistoffen in handbagage gaat. Wij hebben de regels omtrent vloeistoffen in handbagage voor je op een rijtje gezet.

Vloeistoffen en gels

Er gelden veiligheidsregels voor vloeistoffen in handbagage. De regels zijn van toepassing voor alle passagiers die vertrekken vanaf een luchthaven binnen de EU of Egypte ongeacht je bestemming. Hoeveelheden vloeistoffen die niet zijn toegestaan worden bij de douane ingenomen en vernietigd.

Dus heb je je lenzenvloeistof nodig in het vliegtuig, of neem je graag je deodorant mee in het vliegtuig? Lees dan goed de regels omtrent vloeistoffen in handbagage. Vloeistoffen en gels mag je alleen in je handbagage meenemen onder de volgende voorwaarden:

  • Vloeistoffen en gels zitten in een verpakking van maximaal 100 milliliter
  • Verpakte vloeistoffen en gels zitten in één doorzichtige en hersluitbare plastic zak van maximaal één liter
  • Je mag maximaal één plastic zak per persoon meenemen
  • Medicijnen en babyvoeding zijn toegestaan, indien je kan aantonen dat je deze nodig hebt tijden de reis
  • Taxfree aankopen mogen alleen worden meegenomen in de speciaal verzegelde tas met daarin de bon

Wat valt er onder vloeistoffen?

Elk item met een vloeibare inhoud wordt gezien als een vloeistof. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Water en andere drankjes, siroop, soep
  • Parfum
  • Crèmes, lotions, spuitbussen en gels
  • Toiletartikelen zoals tandpasta, lipgloss, vloeibare make-up, mascara

Overstappen

Passagiers die overstappen mogen vloeibare artikelen die zij hebben gekocht op de luchthaven van vertrek of in het vliegtuig meenemen op de volgende vlucht mits deze nogmaals zijn gecontroleerd en goedgekeurd op het desbetreffende vliegveld. Deze vloeistoffen in de handbagage moeten bij de gate in de originele verzegelde tas worden aangeboden, met daarin ook de bon.