Geldigheid paspoort

Geldigheid paspoortHet is belangrijk dat je paspoort geldig is wanneer je naar het buitenland gaat.
Je moet je kunnen identificeren met voor het land geldige documenten.
Een paspoort is wereldwijd voor vijf jaar geldig. Sommige landen stellen echter eisen aan de geldigheid van een paspoort. Wanneer je paspoort niet lang meer geldig is, kan het bijvoorbeeld zijn dat je uit het land geweerd wordt. Houd daarom goed in de gaten welke geldigheid voor je paspoort er geldt in het land waar je heen reist!

Let er tevens ook op dat je niet zomaar je paspoort of identiteitsbewijs laat kopiëren om paspoortfraude te voorkomen.

Minimaal zes maanden bij aankomst

Het kan het zijn dat een paspoort nog minimaal een aantal maanden geldig moet zijn in het land waar je heen reist. Hieronder vind je de landen waar je paspoort bij aankomst in het land nog minimaal zes maanden geldig moeten zijn:

ArgentiniëJordaniëOman
BeninKaapverdiëPakistan
BhutanKameroenQatar
BurundiKazachstanRwanda
CambodjaKeniaSoedan
Centraal AfrikaKoeweitSyrië
ChinaLaosTaiwan
CongoLibanonTadzjikistan
CubaLiberiaTanzania
DjiboutiLibiëViëtnam
EritreaMadagaskarWit-Rusland
EthiopieMaledivenYemen
GhanaMali
GuineeMongolië
IndiaMozambique
IndonesiëMyanmar
IrakNepal
IranNigeria
IvoorkustOekraïne
JoegoslaviëOezbekistan

Paspoort geldig: Minimaal zes maanden geldig bij vertrek

Sommige landen eisen echter dat je paspoort bij vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. De belangrijkste landen die dit eisen zijn:

AfghanistanBangladeshSuriname
AlgerijeBelarusTsjaad
AngolaKirzigstanThailand
AzerbeidzjanRuslandZambia

Visum of paspoort nodig

Sommige landen eisen echter buiten een geldig paspoort ook nog een visum om te worden toegelaten. Een visum aanvragen kan bij de ambassade of het consulaat van dat land in Nederland. Maar ook online is het mogelijk om dit te regelen.

Houd er wel rekening mee dat het enkele weken kan duren voor je het visum binnen hebt. De prijs ervan verschilt per land en soms is het gratis. De aanvraag kun je meestal opsturen en vaak krijg je het visum toegestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een visum nodig voor Turkije deze kun je ook online aanvragen.

Identiteitskaart of paspoort nodig?

Een identiteitskaart is geldig wanneer je wilt reizen naar een aantal Europese landen. Met een Nederlandse identiteitskaart kun je jezelf identificeren. Een identiteitskaart is vijf jaar geldig. Informeer wel tijdig of je een identiteitskaart of geldig paspoort nodig hebt om het land waar je heen reist in te kunnen.