Handbagage regels voor in het vliegtuig

handbagage regelsEr zijn een aantal regels waar je je aan dient te houden wanneer je handbagage meeneemt tijdens je vlucht. Handbagage is bagage die niet in het ruim van het vliegtuig vervoerd wordt. Deze bagage mag dus mee aan boord en je hoeft deze bagage niet in te checken. Per luchtvaartmaatschappij kunnen de voorwaarden voor handbagage verschillen.

In de regel is per passagier één stuk handbagage toegestaan, met een maximale afmeting van 55 x 35 x 25 centimeter en een maximaal gewicht van ongeveer acht kilo, plus eventueel een inklapbare buggy of kinderwagen wanneer je met kinderen reist. Voor reizen met kinderen tot twee jaar kunnen de bagagevoorwaarden verschillen en gelden er vaak restricties.

Vloeistoffen

Vloeistoffen en gels kunnen alleen in je handbagage mee onder de volgende voorwaarden:

  • Vloeistoffen en gels zitten in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.
  • Verpakte vloeistoffen en gels zitten in één doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje van maximaal één liter.
  • Medicijnen en babyvoeding, aantoonbaar nodig tijdens de reis, zijn toegestaan.

Deze regels gelden voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een luchthaven binnen de Europese Unie.

Neem je vloeistoffen, gels of spuitbussen mee of koop je deze vóór de paspoortcontrole en heb je deze niet nodig aan boord? Dan adviseren wij je deze in je ruimbagage te stoppen, voordat je incheckt.

Alles wat je op Schiphol na de paspoortcontrole koopt, mag met je meevliegen als handbagage. Wel gelden speciale regels voor vloeibare stoffen. Die speciale regels luiden als volgt:

  • De vloeistoffen of gels in het vliegtuig zijn aantoonbaar op de dag van de vliegreis gekocht. Bewaar dus het bonnetje.
  • De vloeistoffen en gels zijn door de taxfree winkel of aan boord voor je verpakt en verzegeld.

Aanvullende regels scherpe voorwerpen, bijvoorbeeld scheermesje

Wil je een scheermesje meenemen als handbagage, dat kan! Veel mensen weten het niet en denken dat dit niet mag. Maar de regel voor een scheermesje is:

  • Een scheermesje mag alleen mee als het een veiligheidsmesje of wegwerpscheermes in een vaste houder is. Losse of open scheermesjes mogen niet mee in je handbagage.

Verkeerd ingepakt?

Heb je per ongeluk je scheermes of (nagel)schaar in je handbagage gestopt? Geen paniek, je kan deze nog voor het inchecken in je ruimbagage doen. Als dat niet meer mogelijk is dan kan je het artikel inleveren bij een beveiligingsbeambte. Je kan tegen betaling de artikelen ook laten versturen. Daarvoor kan je terecht bij de servicepunten in de vertrekhallen.

Op alle luchthavens van de Europese Unie gelden dezelfde regels. In de Verenigde Staten en Canada gelden vergelijkbare regels voor handbagage. Buiten de Europese Unie kunnen andere regels gelden. Houd daar rekening mee.

Per vliegtuigmaatschappije kunnen de regels omtrent handbagage nog wel eens afwijken. Wij hebben een aantal vliegtuigmaatschappijen voor je op een rijtje gezet.

EasyJet

EasyJet heeft afwijkende handbagage afmetingen, je kan één stuk kosteloos mee aan boord nemen met een maximale afmeting van 50 x 40 x 20 cm. Meer over Handbagage EasyJet

Transavia

Per 1 april 2014 gelden er nieuwe bagagevoorwaarden. Je mag kosteloos handbagage tot 40 x 25 x 20 cm met een maximaal gewicht van 10 kilo gegarandeerd meenemen aan boord. Bij grotere afmetingen van maximaal 55 x 35 x 25 cm tot 10 kilo is deze garantie er niet. Meer over Afmetingen handbagage Transavia

Ryanair

Een stuk handbagage per persoon met een gewicht tot 10 kilo en maximale afmeting van 55 x 40 x 20 cm, plus een klein tasje van maximaal 35 x 20 x 20 cm. Vanwege de maximale opslag capaciteit van 90 stuks handbagage (55 x 40 x 20 cm) in de cabine, zullen overige bagagestukken kosteloos worden opgeborgen in het laadruim. Meer over Afmetingen handbagage Ryanair

ArkeFly

Vanaf 1 april 2014 is het meenemen van ruimbagage niet meer kosteloos. Passagiers in Economy betalen ?5, ?10 of ?25 per enkele reis voor een koffer van 20, 30 of 40 kilo.

Vueling

De afmetingen voor handbagage mogen bij Vueling niet groter zijn dan 55 x 40 x 20 cm. Als het gewicht of de afmetingen van jouw bagage de beperkingen overschrijden, wordt je koffer alsnog ingecheckt tegen betaling van ?35 per traject en koffer.

Corendon

Bij vertrek vanaf 1 april 2014 met vertrek en aankomst op een Nederlandse luchthaven, is het meenemen van ruimbagage alleen nog toegestaan tegen betaling. Kosten variëren van ?5 tot ?25 per enkele reis voor 0 tot 40 kilo. De bagage dien je zelf via de website van Corendon bij te boeken. Het bijboeken van bagage op de luchthaven is ook mogelijk, echter geldt dan een toeslag.

FlyBe

Voor vluchten met FlyBe worden kosten berekend voor het meenemen van ruimbagage. Je kan één bagage item inchecken van 15 tot 40 kilo. De kosten variëren van 13 tot 45 pond per koffer, per enkele reis, per te vliegen traject.

Airberlin

Een stuk handbagage mag maximaal een gewicht van acht kilo (met laptop 10 kg) hebben en de afmetingen mogen niet groter zijn dan 55 x 40 x 20 cm.

Passagiers die het tarief JustFly, FlyDeal of FlyClassic hebben gekozen, mogen één stuk handbagage mee aan boord nemen. Klanten die vliegen met FlyFlex, passagiers uit de Business Class en houders van de topbonus Gold of Platinum Card mogen een tweede stuk handbagage meenemen (uitgezonderd op vluchten van en naar de VS en Canada).

Air Baltic

Wanneer de reservering van je vliegticket is geboekt in de volgende boekingsklasse, is het meenemen van ruimbagage tot 20 kilo tegen kosten toegestaan vanaf ? 35 per enkele reis.

Pegasus

Je mag kosteloos één koffer meenemen met een maximaal gewicht van 20 kilo.

Onur Air

Je mag één stuk handbagage tot vijf kilo gratis meenemen.

Thomson

Je mag één stuk handbagage tot vijf kilo gratis meenemen, indien je een laptop meeneemt moet deze ook in je handbagage passen.

Wizz Air Hungary Airlines

Je mag één stuk handbagage van 42 x 32 x 25 cm gratis aan boord meenemen. Indien je handbagage groter is (maximaal 56 x 45 x 25 cm) dan betaal je ?10 wanneer je deze vooraf reserveert.