Ryanair handbagage afmetingen, gewicht en regels

Handbagage Ryanair

Als je gaat vliegen met Ryanair wil je waarschijnlijk voor tijdens de vlucht handbagage meenemen. Je moet dan wel met een aantal dingen rekening houden. De handbagage moet namelijk aan bepaalde afmetingen en een bepaald gewicht voldoen bij Ryanair. Wanneer je deze handbagage richtlijnen overschrijdt, kan het zijn dat je handbagage alsnog in het ruim geplaatst moet worden. Je kunt hierdoor ook extra kosten verwachten. Zo wil je de vakantie natuurlijk niet beginnen.

Afmetingen handbagage Ryanair

Wanneer je op vliegvakantie gaat, is het handig om de afmetingen bagage te weten. Per persoon is het toegestaan om één stuks handbagage mee te nemen, daarnaast mag je vaak nog een kleine rugzak of handtas meenemen. Ryanair heeft voor deze handbagage de volgende eisen:

Wat betekent 55 x 25 x 35 cm

Dit betekent dat de handbagage een afmeting mag hebben van:

 • 55 cm hoog
 • 25 cm diep
 • 35 cm breedt

Je mag ook de afmetingen bij elkaar optellen als dat onder de 115 cm zit is het vaak goed bevonden om aan boord van het Ryanair toestel mee te nemen.

Grootte en gewicht handbagage

Je dient bij Ryanair rekening te houden met zowel het gewicht als de grootte van de mee te nemen bagage. Je mag slechts één stuk handbagage per passagier meenemen. Het maximale gewicht van deze bagage is 10 kilogram. De maximale afmetingen van de bagage in de cabine zijn 55 cm x 35 cm x 25 cm. (samenvatting: afmetingen Ryanair handbagage)

Zorg er voor dat je handtassen en trolly hier aan voldoen, anders moet je vaak bijbetalen omdat de handbagage alsnog in het ruim opgenomen moet worden.

Ryanair Handbagage
Wat mag je meenemen als handbagage wanneer je vliegt met Ryanair

Wat mag je meenemen

We krijgen veel vragen over wat er in je bagage meegenomen mag worden. De meest uiteenlopende producten kunnen namelijk meegenomen worden. Wat belangrijk is om te weten is dat Ryanair niet alleen beslist over wat je wel of niet mee mag nemen in het vliegtuig. Zo zijn er bijvoorbeeld regels over vloeistoffen die meegenomen mogen worden in de koffers of niet.

Wat mag er in elk geval niet mee genomen worden in de bagage:

 • Grote spuitbussen
 • Grote flessen water meer dan 200ml
 • Scheermesjes
 • Schaar
 • Nagelvijltje
 • Uitzonderingen met lenzenvloeistof

Afmetingen grotere bagage RyanAir

Is de handbagage groter dan hierboven beschreven, dan wordt het ofwel geweigerd, ofwel geplaatst in het bagageruim van het vliegtuig. Hiervoor betaal je echter wel extra. Neem daarom het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat de afmetingen van de handbagage overeen komen met de voorschriften van Ryanair en controleer altijd de incheck regels van Ryanair . Een uitzondering op de afmetingen geldt bij Ryanair voor muziekinstrumenten. Deze mogen meegenomen worden in de cabine, mits er een stoel voor gereserveerd is. Ook kan je wanneer je medische hulpmiddelen nodig hebt zoals bijvoorbeeld rolstoel, krukken of andere zaken dit expliciet vooraf melden bij Ryanair deze zaken mag je vaak gratis inchecken. Het hangt natuurlijk af van de afmetingen of je het mee mag nemen aan boord of moet inchecken.

Handige tips voor het inpakken handbagage

Vlieg je met Ryanair en wil je uitsluitend bagage meenemen die je met de hand kan dragen en kan opbergen in de rekken boven je hoofd? Maak een vakantie checklist zodat je zeker weet dat je alleen compacte  producten meeneemt.

Afmetingen van producten die je zeker niet mee kan nemen omdat ze te groot zijn:

 • Fietsen
 • Vliegers
 • Vishengels
 • Muziek instrumenten

Samenvatting handbagage afmeting Ryanair:

Wanneer je vliegt moet je goed letten of de afmetingen voor handbagage dat is bij elke airline van groot belang. Zowel bij een lowbudget airline als bij de duurdere airlines.

Voor Ryanair zijn de volgende zaken van belang:

 1. Koffer niet groter dan: 55 cm x 40 cm x 20 cm
 2. 1 kleine handtas (kleine rugzak of plastic zak)
 3. Geen afwijkende formaten
 4. Muziek instrumenten mogen meegenomen worden mits vooraf gemeld
 5. Medisch hulpmiddelen mogen meegenomen worden mits vooraf gemeld
 6. Maximaal gewicht 10 kilo
 7. Controleer altijd vooraf op je ticket of er uitzonderingen zijn
 8. Voorkom dat je op het vliegveld ruimte moet kopen is vaak duurder
 9. Probeer altijd ruimte over te houden bij het gewicht, natte kleren zijn zwaarder dan droge kleren

Handbagage Ryanair

Een van die regels is dat je bij Ryanair slechts één stuk handbagage mag meenemen. Voor een extra tas van de tax-free shop moet je dus bijbetalen. Ryanair geeft aan dat deze maatregel is genomen omdat mensen te veel tassen als handbagage meenamen. De overige regels gaan o.a. over inhoud, gewicht, en afmetingen. Handbagage Ryanair mag maximaal 10 kg. wegen, en daarbij ben je gebonden aan maximale koffer afmetingen bij ryanair, nl. 55 x 40 x 20 cm. Bij de handbagage Ryanair worden hierop geen uitzonderingen gemaakt. Dus laat je niet verrassen, en bekijk de regels voor vertrek.

Als je op vakantie gaat, duikt steevast de vraag op: wat moet ik meenemen?Of je nu lang op vakantie gaat, of kort, je moet wel zorgen dat je de juiste spullen bij je hebt. Dus kan het handig zijn om daarvoor een vakantie inpaklijst te maken.