Tips voor eten en drinken in het buitenland
Tips voor eten en drinken in het buitenland, wij geven ze! Want niet overal ter wereld is de hygiëne zo goed als in Nederland. En al helemaal niet wat betreft eten en drinken. Daarom is het belangrijk om bij eten en drinken in het buitenland goed op te letten. Wij geven je tips voor eten en drinken in het buitenland.
Voorkom maag- en darmklachten
Het is bijna niet mogelijk om maag- en darmklachten geheel te voorkomen tijdens een vakantie in het buitenland. Je lichaam is niet gewend aan het voedsel wat het binnen krijgt tijdens een vakantie in het buitenland.
Drinkwater
De meest voorkomende oorzaak van maag- en darmklachten in het buitenland is het lokale drinkwater. In Nederland zijn wij gewend om gewoon uit de kraan te kunnen drinken. Maar het water wat in Nederland uit de kraan komt is niet alleen schoon, ook is je maag aan de kwaliteit van het water wat bij jou uit de kraan komt gewend geraakt. In veel andere landen vind je in kraanwater meer bacteriën en kalk. De lokale bevolking drinkt dit water vaak gewoon, zonder hier ziek van te worden. Maar wij kunnen er behoorlijk ziek van worden. De kans bestaat zelfs dat er gevaarlijke virussen in het kraanwater zitten.
In sommige landen kan je in de grote steden wel uit de kraan drinken, maar in kleine dorpjes niet. Toch is het handig om tijdens je vakantie alleen mineraalwater uit flesjes te drinken. Wel moet je bij de aanschaf van dit flesje goed opletten of het niet is gevuld met kraanwater. Check de dop dus goed! Kan je nergens flesjes water kopen? Kook dan eerst het kraanwater voor je het drinkt. Dit doodt de bacteriën.
Voedsel
Ook in voedsel kunnen soms schadelijke bacteriën zitten. Meestal gaat het om bacteriën waar je diarree van krijgt, maar ook dit kan je reis verpesten. In vers bereid voedsel zijn de bacteriën vaak gedood en groenten die in mineraalwater zijn gewassen zijn over het algemeen veilig. Er bestaat een reizigersmotto wat betreft veilig voedsel eten, namelijk: “Cook it, wash it, peel it or forget it”. Ofwel: kook het, was het, pel het of vergeet het. Zo is de kans dat je ziek wordt van bacteriën in voedsel minimaal!
Het is heel belangrijk om op te letten met vlees. Zorg dat het vlees altijd goed doorbakken is, zodat de binnenkant goed gaar is. Hierdoor is de kans klein dat er nog gevaarlijke bacteriën in zitten.
Met het eten van vis kan je het beste kiezen voor een restaurantje aan zee. Want hoe verder je het binnenland in gaat, hoe langer de dode vis er over heeft gedaan om op jouw bord te komen. Hierdoor is het risico dat het een gevaarlijke bacterie bevat groter.
direct een reisverzekering afsluiten
Handige tips
Naast de bovenstaande algemene adviezen wat betreft eten en drinken in het buitenland, hebben we nog een aantal korte tips. Kies bijvoorbeeld voor een druk restaurant waar veel lokale mensen komen. Dit zegt vaak wat over de kwaliteit van het voedsel wat het restaurant serveert. Voor de zekerheid kan je wel vragen of je eten extra goed doorbakken kan worden. Ook belangrijk: was altijd je handen voor je gaat eten! Hierdoor kan je het voedsel niet zelf besmetten met de bacteriën op je huid.