Op vakantie met kinderen met een andere achternaam

vakantie kinderen andere achternaamGa je op vakantie met je kinderen maar hebben zij een andere achternaam? Dan vergt je vakantie een goede voorbereiding. Het is noodzakelijk om je goed voor te bereiden wanneer je op vakantie gaat met kinderen met een andere achternaam. Hoe toon je aan dat het je eigen kind is? Wij geven handige tips voor wanneer je op vakantie gaat met kinderen met een andere achternaam.

Reisdocument

Kinderen van alle leeftijden hebben sinds juni 2012 een eigen reisdocument nodig wanneer zij mee gaan op vakantie naar het buitenland. Zorg er dus voor dat jij en je kinderen een geldig paspoort hebben.

Bepaalde landen

Soms eisen landen een verklaring waaruit blijkt dat jij ook daadwerkelijk de oude bent of het gezag hebt over het kind wat met jou meereist. De ouder(s) moeten dus toestemming geven voor de vakantie. Bij de ambassade of het consulaat van het land of bestemming kan je hiernaar informeren.

Aanvragen paspoort

Het is mogelijk om bij de aanvraag van een nieuw paspoort of identiteitskaart van een kind de naam van de (gewezen) echtgenoot of geregistreerd partner in het document te laten opnemen. Wanneer de (gewezen) parner dezelfde achternaam heeft als het kind, draagt dit bij tot een vlottere grenspassage.