Goed voorbereid op fietsvakantie

fietsvakantieEen fietsvakantie is een lekkere ontspannen manier om je vakantie te vieren. Het is een van de voordeligste vormen van vakantie doordat je voor je eigen vervoer zorgt. Het is een steeds populairder wordende vorm van vakantie. Het is gezond, voordelig, avontuurlijk en je leert hiermee makkelijk mensen kennen. Je moet je vooraf alleen wel goed voorbereiden.

Ga toch fietsen op vakantie!

Fietsen is een fysieke inspanning die niet iedereen leuk vind. Het is dus vooraf handig jezelf af te vragen of je dag in dag uit wilt fietsen. Wanneer je door het jaar heen niet veel fiets, is het verstandig om een paar weekenden voor de vakantie wat ervaring op te doen. Maak bijvoorbeeld een paar mooie fietstochten door de natuur. Zorg dat je er zeker van bent dat je van deze inspanning geniet. Als dat goed zit bent je klaar om van je fietsvakantie te genieten. Zorg dat je een goede betrouwbare fiets hebt die op jouw maten is afgestemd. Zorg dus dat alle fietsonderdelen werken en schaf indien nodig nieuwe aan. Niet elk model is geschikt voor lange trekkings, let hier dus vooraf op. Indien nodig schaf een degelijke trekkingsfiets aan. Wanneer je bagage meeneemt is het belangrijk om een stevige en zwaardere fiets te nemen.

Reservemateriaal voor je fietsvakantie

Als je op een fietsvakantie gaat is het slim een paar essentiële reserveonderdelen voor je fiets mee te nemen. Bereid jezelf voor op technische mankementen die zich na sluitingstijden van een fietswinkel kunnen voordoen of in “the middle of nowhere”. Neem dus altijd een fietsreparatiesetje mee op reis. Afhankelijk van je reisbestemming kan je er ook voor kiezen om bescherming mee te nemen. In landen als Spanje en Australië is het bijvoorbeeld wettelijk verplicht om fietshelmen te dragen. In Nederland niet, maar in het drukke verkeer kan een helm erg zinvol zijn. Een helm is licht van gewicht en beschermt tegen de zon.

Wat meenemen op een fietsvakantie?

Wanneer je op een fietsvakantie gaat is het belangrijk om goed na te denken over de spullen die je moet meenemen. Om mensen die een fietsvakantie gaan doen of tijdens hun vakantie gaan fiets zo goed mogelijk te helpen hebben we een speciale fietsvakantie checklist gemaakt. Deze verteld precies wat je mee moet nemen waar je op moet letten en hoe je lichtgewicht maar toch prettig kan fietsen op je vakantie zonder iets te vergeten.