Hepatitis B

hepatitus bWanneer je op vakantie gaat kan het van belang zijn je in te enten tegen Hepatitis B. Het risico op Hepatitis B komt wereldwijd voor maar is hoger in Azië, tropisch Afrika en Zuid-Amerika. Hepatitis B is een virusinfectie en kan een ontsteking in de lever veroorzaken.

Overdraagbaar

Hepatitis B kan worden overgedragen via seksueel contact of andermans bloed. Kijk dus goed uit op vakantie en kom niet in contact met besmet bloed. Let ook op wanneer je een wondje hebt.

Wanneer je een tatoeage of piercing laat zetten kun je eveneens het risico lopen om Hepatitis B te krijgen. Ook kan dit gebeuren wanneer je een medische handeling ondergaat. In het buitenland wordt vaak niet zo nauwkeurig omgegaan met de hygiëne waardoor de kans groter is op Hepatitis B.

Klachten en bescherming

Veel voorkomende verschijnselen van Hepatitis B zijn griep, koorts, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, vermoeidheid en geelzucht. Het oogwit  wordt vaak als eerste geel en wordt gevolgd door de de huid en ontlasting.

Vaccinatie

Om jezelf te beschermen tegen Hepatitis B is het belangrijk een vaccinatie te halen. Deze bestaat uit drie prikken waarna je levenslang beschermd bent. Bereid je goed voor en zorg voor de juiste inentingen.