Eten op vakantie, waar moet je op letten?

eten op vakantieEten op vakantie, waar moet je nou op letten? Het is altijd fijn om goed voorbereid op vakantie te gaan. Heb je bijvoorbeeld alles ingepakt? En heb je alles geregeld? Maar het is ook heel belangrijk om van te voren goed te kijken wat je wel en wat je niet kan eten in het land waar je op vakantie gaat. Het is dan ook verstandig om extra goed op te letten op de voedselveiligheid. 

Goed voorbereiden is belangrijk

Eten op vakantie lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Maar eigenlijk moet je bij eten op vakantie op veel dingen letten. Je wilt natuurlijk niet ziek worden tijdens je vakantie. Daarom is het verstandig, of je nou in het binnen- of buitenland op vakantie gaat, om goed op te letten met de voedselveiligheid. 

In sommige landen is het namelijk niet verstandig om kraanwater te drinken, of is de kans op een voedselvergiftiging een stuk groter omdat bijvoorbeeld te temperaturen heel hoog zijn. Maar ook als je niet ver weg gaat kan je risico lopen om ziek te worden van het eten of drinken. Controleer daarom voor je vertrek of je het kraanwater kan drinken. Dit kan je vaak gewoon op het internet vinden. 

Kraanwater

Als je het kraanwater in het land van bestemming niet kan drinken, koop dan flesjes water. Gebruik dit zowel om te drinken, je tanden te poetsen, groente en fruit mee te wassen en keukengerei mee schoon te spoelen. Ook is het handig om in restaurants te vragen of ze de drankjes willen serveren zonder ijsblokjes. Ijsblokjes worden namelijk vaak gewoon gemaakt van kraanwater en ook hier kan je goed ziek van worden!

Voorzichtig met bederfelijke producten

Tijdens het eten op vakantie is het belangrijk dat je extra goed op let met bederfelijke producten. Let daarom goed op dat bederfelijke producten goed gekoeld worden bewaard. Hier moet je mee opletten als je boodschappen doen, maar ook als je ergens gaat eten of eten wilt kopen bij een tentje op straat. Je moet bij het eten op vakantie op de volgende dingen letten:

  • Let goed op de hygiëne. Ziet het kraampje, de kok of het restaurant er niet fris uit? Eet hier dan ook niks!
  • Let goed op de temperatuur. Wat koud hoort te zijn, moet ook echt koud zijn. Zo moeten smoothies en salades goed gekoeld zijn. Ook kwetsbare producten zoals vlees en snacks moeten goed gekoeld worden bewaard voor ze worden bereid. En wat heet hoort te zijn, moet ook echt heet zijn. Het is dan ook handig om alleen vlees en snacks te kopen die worden bereid waar je bijstaat. Eet geen vlees dat aangebrand of niet goed doorbakken is.
  • Let goed op het aantal gasten. Als je een restaurant ziet wat er netjes uitziet en waar veel mensen zitten, dan is de kans een stuk kleiner dat het eten lang blijft liggen. Kijk dus goed naar wat de lokale bevolking doet!

Risicovolle producten

Bij het eten op vakantie is het belangrijk dat je goed let op risicovolle producten. Sommige etenswaren zijn namelijk risicovoller dan anderen. Zeker in warme landen of in minder hygiënische omstandigheden kan je deze producten beter laten staan. Risicovolle producten zijn:

  • rauw, of half rauw vlees
  • rauwe vis
  • rauwe schaal- of schelpdieren
  • rauwe kiemgroente
  • rauwe ongekookte melk

Indien deze producten goed verhit zijn, zijn ze wel veilig om te nuttigen. 

Maar de belangrijkste tip is toch wel: bij twijfel, niet doen! Twijfel je over de kwaliteit en veiligheid van een product, koop dit dan niet. Je kan beter het zekere voor het onzekere nemen als het gaat om eten op vakantie.

direct een reisverzekering afsluiten