Voedselvergiftiging op vakantie

voedselvergiftiging op vakantieVoedselvergifting op vakantie is een verschijnsel dat regelmatig voorkomt. Voedselvergiftiging op vakantie kan ontstaan door besmet voedsel of besmet water. Door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten ontstaat de besmetting.

Deze kan zich in grote ziekmakende hoeveelheden vermenigvuldigen. Ook kan een voedselvergiftiging op vakantie ontstaan door slecht bereid voedsel, niet goed gekoeld voedsel of door aanraking met ander besmet voedsel.

Voedselvergiftiging voorkomen

Om voedselvergiftiging zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk te letten op de volgende dingen:

  • Was je handen goed voordat je gaat eten en drinken of eten gaat bereiden.
  • Zorg dat eten koel bewaard wordt.
  • Om voedselvergiftiging op vakantie te voorkomen is het belangrijk producten af te dekken. Zo voorkom je kruisbesmetting.
  • Zorg dat je eten heet bereidt. Door de hoge temperatuur gaan bacteriën dood.
  • Vermijd producten met een verhoogde kans op voedselvergiftiging bij een verlaagde weerstand.
  • Let op met besmet water. Dit kan zijn: zwemwater, ongezuiverd kraanwater wat gedronken wordt of gebruikt wordt om groente mee te wassen.

In de volgende producten is de kans op voedselvergifting op vakantie het grootst:

  • rauwe vleesproducten
  • rauwe eiproducten
  • melkproducten zoals schepijs
  • kraanwater als drinkwater
  • ijsblokjes of spoelwater.

Behandelen voedselvergiftiging op vakantie

Voedselvergifting is te behandelen, maar meestal gaat het na een aantal dagen vanzelf weg. Wel is het belangrijk om goed te drinken wanneer je voedselvergiftiging hebt opgelopen. Hiervoor kan je tevens terecht bij de apotheek. Hier kan je namelijk ORS halen, een middel dat je vochttekort weer aanvult. Om je extra te helpen bij het behandelen van voedsel vergiftiging hebben we een apart artikel geschreven over het behandelen van voedselvergiftiging. We krijgen regelmatig vragen van mensen die op vakantie zijn en voedselvergiftiging hebben opgelopen en niet weten hoe ze het moeten behandelen.

Wat belangrijk is is dat je deze ziekte echt overal kan krijgen. Zowel in een klein restaurantje in India maar ook gewoon langs de snelweg in een wegrestaurant in Frankrijk. Het is belangrijk dat je goed let op de manier hoe mensen het voedsel bereiden en hoe het aan je verkocht wordt.