Goed voorbereid op vakantie? Zorg voor de juiste reisverzekering.

Bij het kiezen van een reisverzekering heb je twee opties: een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering. Welke van deze twee opties voor jou het meest aantrekkelijk is, hangt af van hoe lang je op reis gaat en hoeveel keer per jaar.

Als je niet vaker dan één of twee keer per jaar op vakantie gaat, dan is een kortlopende reisverzekering de beste keuze. Je sluit deze reisverzekering af voor dezelfde periode als je reis of vakantie. Wanneer je vakantie is afgelopen stopt ook de reisverzekering.

Een doorlopende goedkope reisverzekering is handig indien je meerdere keren per jaar op reis gaat of langer dan 3 weken. Denk bijvoorbeeld aan een zomervakantie, een wintersportvakantie of een weekendje weg. Een doorlopende reisverzekering blijft het hele jaar geldig. Dat is handig omdat je niet steeds apart een reisverzekering af hoeft te sluiten.

Welke risico?s zijn er verzekerd met een reisverzekering?

Met een reisverzekering ben je verzekerd voor materiële schade zoals je bagage en persoonlijke schade zoals ziekte en/of ongeval (letselschade) die je in je vakantie of tijdens je reis kunt oplopen. De reisverzekeraar biedt hulp in het land waar je op vakantie bent en zorgt ervoor dat je, indien nodig, wordt teruggebracht naar Nederland. Een reisverzekering wordt vaak gecombineerd met een annuleringsverzekering.

Aanvullende dekkingen

Bij het afsluiten van een reisverzekering, wordt ook gevraagd welke aanvullende dekkingen je wilt afsluiten. Een standaard reisverzekering dekt meestal de bagage tot een bepaald maximumbedrag en eventuele bijzondere kosten die je moet maken als je noodgedwongen langer op de vakantiebestemming moet blijven of juist eerder moet terugkeren. Bovenop deze dekking kun je verschillende aanvullingen afsluiten. De meest voorkomende aanvullingen zijn: wintersport, automobilistenhulp, ongevallen, geld of de eerder genoemde annuleringsverzekering.

Bij het afsluiten van een reisverzekering, kun je vaak kiezen tussen de Europa en wereld dekking. Onder het dekkingsgebied Europa vallen vanzelfsprekend alle Europese landen, maar ook de landen rondom de Middellandse Zee (zoals bijvoorbeeld Marokko, Tunesië, Egypte en Israël), de Azoren, de Canarische Eilanden en Madeira. Ga je op vakantie buiten deze gebieden, neem dan wereld dekking. Het is altijd mogelijk om je Europa dekking aan te laten passen naar wereld dekking. Let op, de meeste mensen laten bij een wereld dekking ook meteen de medische kosten meeverzekeren.