Geld lenen voor een wereldreis: dit zijn de mogelijkheden

Wil je graag een lange rondreis of een wereldreis maken? Dan kost dit je waarschijnlijk behoorlijk wat geld. Het is natuurlijk het beste om hiervoor te sparen. Maar lukt dit om bepaalde redenen niet, of kom je net iets tekort? Dan kun je ervoor kiezen om bij de bank geld te lenen voor de reis. Je kunt in dat geval kiezen uit twee verschillende soorten leningen: een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Beide soorten hebben voor- en nadelen. Welke lening is voor jou het verstandigst?

Doorlopend krediet

Het afsluiten van een doorlopend krediet is handig als je van tevoren nog niet precies weet hoeveel geld je nodig zult hebben. Kies je voor een doorlopend krediet, dan zijn de looptijd en de rente van de lening variabel. Je kunt dan tot een vooraf vastgesteld bedrag geld lenen. Dit is een bedrag tussen de 2.500 euro en de 75.000. Hoeveel je kunt lenen hangt af van je woonsituatie, inkomen, dienstverband en openstaande leningen. Heb je wat geld afgelost, dan kun je dit weer opnieuw lenen. Zolang je maar niet boven dat bepaalde leenbedrag uitkomt. Je kunt op elk gewenst moment geld aflossen en opnemen. Los je extra geld af, dan hoef je geen boete te betalen.

Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk geleend hebt. Het rentepercentage staat niet vast en kan dus tussentijds stijgen én dalen. De rente voor een doorlopend krediet is vaak lager dan bij een persoonlijke lening. Het nadeel van een doorlopend krediet is wel dat je misschien makkelijk meer geld leent dan je daadwerkelijk nodig hebt. Daarnaast kan het door de variabele looptijd zo zijn dat je de lening uit gemak langer laat doorlopen.  

Persoonlijke lening

Weet je vooraf al precies hoeveel geld je nodig hebt voor je reis? Dan kun je ook kiezen voor een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening kun je ook een bedrag tussen de 2.500 euro en 75.000 euro lenen, net zoals bij een doorlopend krediet. Kies je voor een persoonlijke lening, dan staan de looptijd en de rente vast. Dit geeft je zekerheid; je weet vooraf hoeveel je voor de lening moet betalen en wanneer je deze afgelost hebt. Je lost in die periode per maand een vast bedrag af. Wel moet je vaak een boete betalen als je vervroegd geld wilt aflossen. Daarnaast is het niet mogelijk om het geld dat je hebt geleend weer opnieuw op te nemen.

Lening afsluiten

Welke lening het meest voordelig is, is dus geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Denk goed na over de keuze tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Het is verstandig om verschillende leningen van meerdere kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de rente, maar ook op de voorwaarden. Deze verschillen namelijk ook per lening. Het vergelijken van leningen kun je gemakkelijk zelf online doen via verschillende vergelijkingssites. Door te vergelijken weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor jouw lening en dat je de lening afsluit die het beste bij jou past. Onthoud wel: geld lenen kost geld. Lukt het je om zelf geld te sparen voor je reis, dan is dit altijd de beste optie.