Zes smartphone tips voor op vakantie

smartphone op vakantie

Ik ga op vakantie en neem mee: mijn smartphone. Vrijwel iedereen neemt een telefoon mee op vakantie en veel mensen nemen hun smartphone mee. Handig omdat je én bereikbaar bent én met je vrienden kunt Whatsappen terwijl je je e-mail bekijkt.

Het klinkt heel mooi, maar er loeren ook een paar gevaren om de hoek waardoor je extra moet opletten in het buitenland. Profiteer van onderstaande tips en ga nooit de fout in.

Tip 1. Houd de kosten beheersbaar

Internetten op je eigen 3G of 4G netwerk in het buitenland stukken duurder dan in Nederland. Als je gewoon gebruik maakt van je smartphone zoals je dat in Nederland doet, kun je bij terugkomst een forse rekening verwachten. Zorg er dus voor dat je van tevoren zoveel mogelijk informatie hebt gedownload (kaarten etc.) en gebruik zo min mogelijk 3G internet.

Tip 2. Schakel mobiele gegevens uit

Schakel vanaf het moment dat je Nederland verlaat, je mobiele gegevensverbinding uit. Op de meeste smartphones kan dit heel makkelijk door een vinkje uit te zetten bij de instellingen van je toestel. Hierdoor is het onmogelijk om je mobiele 3G of 4G abonnement te gebruiken. Alle applicaties die internet nodig hebben, zullen nu niet werken. Ga je met het vliegtuig op vakantie, doe dit dan alvast in het vliegtuig. Als je met de auto gaat, is het verstandig om de mobiele gegevens uit te schakelen voordat je de grens over gaat.

Tip 3. Maak gebruik van gratis wifi

Je neemt je smartphone niet voor niets mee. Je wilt het liefst zo nu en dan internetten en op de hoogte blijven van alles wat er in Nederland gebeurt. Heb je hier helemaal geenbehoefte aan, dan is het makkelijk. Laat je dure smartphone thuis en neem een simpele GSM mee alleen voor noodgevallen. Voor iedereen die wel wil internetten, schakel je wifi in en vraag na bij de accommodatie waar je verblijft of je gratis gebruik kunt maken van het wifi netwerk. Soms is het gratis, soms moet je per uur betalen voor het gebruik. Dit is dan nog altijd vele malen goedkopen dan internetten via de eigen 3G verbinding.

Als er bij je accommodatie geen wifi is, neem dan je telefoon mee als je naar de stad of naar een dorpje gaat. De meeste restaurants en cafés bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van wifi. Bestel wat te eten of te drinken en je kunt zorgeloos internetten!

Tip 4. Een lokale simkaart

Ben je van plan een langere tijd te verblijven in het buitenland en wil je vaker beschikken over internet dan via dat enkele wifi punt in de stad? Schaf dan een lokale simkaart aan met een data abonnement. Je betaalt lokale tarieven waardoor je goedkoper kunt internetten en bellen binnen de landsgrenzen. Dit is vergelijkbaar met het abonnement dat je in Nederland hebt.

Tip 5. Bescherm je telefoon

Het is belangrijk om je telefoon goed te beschermen tegen schade als je op reis gaat. Omdat je veel onderweg bent, is de kans op schade aan je telefoon groter. Of het zal je net gebeuren dat je de telefoon in de ondiepe zak van je korte broek steekt en hij eruit valt. Bescherm je telefoon daarom met een beschermhoesje. Met een beschermhoesje is je telefoon goed beschermd tegen val- en stootschade en zal je niet ineens zonder telefoon zitten in het buitenland. Behalve een hoesje zijn ook telefoon accessoires zeer handig op vakantie. Zo kun je bijvoorbeeld met leuke iPhone 5 accessoires als de antistof (en zand) plug en een screenprotector je dure toestel bescherm tegen schade door zand.

Tip 6. Pas op voor diefstal

Als toerist ben je altijd een interessant doel voor zakkenrollers. Let dus goed op je smartphone. Houd hem altijd in het zicht en leg hem nooit op tafel als je op het terras zit. Een voorbijganger kan hem eenvoudig meegrijpen en het op een lopen zetten.

Mocht je telefoon toch gestolen worden dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te blokkeren. Houd het nummer van je provider daarom altijd bij de hand, zodat de dief niet op jouw kosten kan internetten en bellen. Ook kun je gebruik maken van handige beveiligingsapps, waarmee je op je computer kunt zien waar je smartphone zich bevindt. Voor de iPhone is ?find my iPhone? zo?n handige app, Android-gebruikers kunnenn ?lookout? gebruiken.

Houd bovenstaande tips goed in je achterhoofd en er staat niets meer in de weg voor een onbezorgde vakantie mét je smartphone!