Regels op skipiste tijdens je wintersport

Skipiste regelsEr gelden op de skipistes vaak regels die streng worden gehandhaafd. Deze regels zijn er niet voor niets en maken de skipistes veiliger. Veel ongelukken ontstaan omdat de regels op de skipisten niet bekend zijn of worden nageleefd. Daarom hebben wij een lijst gemaakt met de regels die je moet weten als je op wintersport gaat. Als je ze niet naleeft kan het zijn dat je verzekering niet uitkeert in het geval van een ongeluk.

Wat belangrijk is om te weten over de regels op de skipiste is dat ze per land en zelfs per skigebied kunnen verschillen. Vraag daarom altijd na welke regels er in jouw skigebied gelden. Dit kan je vragen wanneer je je skipas koopt of vraag het aan locals. Vaak waarderen locals het wanneer je de regels op een piste naleeft en ze zullen je daarom ook graag uitleggen hoe de regels werken. Daarnaast vertellen ze vaak over de mooiste plekjes in de omgeving zodat je ook juist die plekjes eens kan bezoeken

De regels die gelden op de skipiste

 1. Hou rekening met ander
  Elke snowboarder of skiër moet zich zo gedragen, dat hij geen schade toebrengt of andere in gevaar brengt.
 2. Let op je snelheid en manier van skiën of snowboarden
  Iedere skiër moet te allen tijde op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skien aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste.
 3. Keuze van het spoor
  De van achteren komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt.
 4. Inhalen
  Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.
 5. Invoegen en weer verder skiën
  Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.
 6. Smalle plaatsen
  Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer vrij te maken.
 7. Klimmen en lopen
  Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.
 8. Letten op tekens
  Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen.
 9. Verlenen van hulp
  Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.
 10. Legitimatieplicht
  Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekendmaken
48% is slecht verzekerd
Uit onderzoek onder 210.000 meenemen.nl gebruikers blijkt dat men slecht verzekerd op vakantie gaat.
Lees het volledige onderzoek

Wel een goede reisverzekering afsluiten