Wat neem je mee tijdens een wintersport in Fins Lapland?

Denk je aan wintersport, dan zullen velen aan skiën of snowboarden in de Alpen denken. Fins Lapland wint echter sterk aan populariteit onder wintersport liefhebbers en dat is niet gek. Wat maak een wintersportvakantie in Lapland zo bijzonder?

Rust en sneeuwzekerheid

Laten we ten eerste beginnen bij het skiën en snowboarden zelf. Wat hier vooral opvalt is dat het lekker rustig is, er zijn aanzienlijk minder toeristen dan in bijvoorbeeld Oostenrijk. Hierdoor geniet je veel meer van het échte wintersporten. Dit zorgt er ook voor dat de sneeuw van betere kwaliteit is, er gaan simpelweg minder mensen overheen. Met name de gebieden Ruka en Levi zijn absolute aanraders.

Ten tweede ben je in Lapland minder afhankelijk van de tijd van het jaar. Hier kan je namelijk skiën vanaf oktober tot en met de lente met een gegarandeerde dikke laag sneeuw. Zo kan je op wintersport gaan wanneer je zelf wilt, ook buiten het traditionele seizoen. 

Veel meer dan enkel wintersport

Daarnaast kan je tijdens een wintersportvakantie in Lapland veel meer doen dan enkel skiën. Wat dacht je van huskytochten, het bezoeken van een rendierenboerderij, ijskarten of sneeuwscooterrijden? Het echte hoogtepunt is echter een waar wonder van moeder natuur, het Noorderlicht! Dit spectaculaire lichtverschijnsel is iets wat je absoluut een keer gezien moet hebben in je leven en een beleving die je nooit meer vergeet. Hoe ideaal is het dan dat je deze activiteiten kan combineren met wintersporten?

Goede kleding van essentieel belang

Ga je op vakantie naar Lapland, dan kan je ervanuit gaan dat het koud wordt, heel koud. In Lapland is het gedurende de winter regelmatig rond de -20 graden Celsius. Onderkoeling ligt daarmee op de loer als je je niet goed kleedt. Zorg dus dat je de juiste kleding meenement als je op vakantie gaat naar Lapland. Geschikte kleding voor Lapland bestaat daarom altijd uit drie lagen, die er als volgt uit zien:

  • Laag 1: thermo-ondergoed zorgt ervoor dat zweet snel afgevoerd wordt en je lichaam niet nat wordt. Vocht en vrieskou zijn immers geen goede combinatie.
  • Laag 2: Fleece kleding zorgt voor goede isolatie en houdt de warmte vast, waardoor je het lekker warm hebt. 
  • Laag 3: Een hardshell jas, dikke handschoenen en schoenen zijn wind- en waterdicht, zodat je zoveel mogelijk kou buiten houdt. 

Naast de juiste kleding zorg je er natuurlijk voor dat je alle spullen meeneemt die je normaal ook mee op wintersport neemt, zoals:

  • Een skibril
  • Ski?s of een snowboard (kunnen ook gehuurd worden) + schoenen
  • Een skihelm
  • Sneeuwschoenen