Wintersport, wel of niet verzekerd?

Wintersport verzekeren

Skivakantie is vaak risicovoller dan een zonvakantie of een stedentrip. Niet alleen loop je een groter risico op botbreuk, maar je kostbare skispullen zorgen ook voor een groter materieel risico. Daarom zijn de risico’s die je loopt tijdens skiën of snowboarden vaak niet meeverzekerd bij een standaard reisverzekering. Meestal kun je je hier wel voor bijverzekeren.

Wintersport aanvullend verzekeren

Bij bijna alle verzekeraars is het mogelijk om je voor wintersport aanvullend te verzekeren. Er bestaan echter grote verschillen tussen de verschillende aanbieders. Niet alleen met betrekking tot de premie, maar vooral met wat nu eigenlijk is verzekerd. Het is daarom verstandig om eerst goed de verschillen te bekijken, voordat je een keuze maakt.

Bij het afsluiten van een reisverzekering met dekking voor wintersport, is het goed te letten op de volgende aspecten:

  • Bagagedekking
  • Medische kosten
  • Extreem gevaarlijke sporten
  • Zijn de kinderen mee verzekerd
  • Is de huur van materialen verzekerd
  • Lets bij derden veroorzaakt door jou
48% is slecht verzekerd
Uit onderzoek onder 210.000 meenemen.nl gebruikers blijkt dat men slecht verzekerd op vakantie gaat.
Lees het volledige onderzoek

Wel een goede reisverzekering afsluiten

Bagagedekking

De bagagedekking is het maximale bedrag dat je vergoed kunt krijgen bij schade of diefstal van je bagage. Bij de meeste ‘kale’ reisverzekeringen valt je skiuitrusting niet onder de bagagedekking. Met een aanvullende dekking voor Wintersport vallen je ski’s, snowboard, skischoenen en andere skispullen wel onder de bagagedekking.

De bagagedekking kan variëren van  1.000,- tot  5.000,-. Soms geldt ook nog een eigen risico.

Skispullen zijn niet goedkoop. Als je met je eigen skiuitrusting op vakantie gaat, is een ruime bagagedekking vaak verstandig. Ga je in het skigebied een skiuitrusting huren, dan kun je meestal ter plekke je spullen verzekeren. Soms kun je dan volstaan met een lagere bagagedekking.

Medische kosten

De belangrijkste reden om je verzekering uit te breiden met wintersportdekking, is het risico op een ongeval op de piste. De kosten zitten dan vaak niet eens zozeer in de medische behandeling, want dat valt grotendeels onder je zorgverzekering. De kosten zitten vooral in het vervoer vanaf de piste. Wist je dat één vlucht van een traumahelikopter soms duizenden euro’s kost?

Door je bij te verzekeren voor wintersport, ben je niet alleen verzekerd voor medische kosten als gevolg van een ongeval tijdens het skiën of snowboarden, maar ook voor het kostbare vervoer van de piste én voor de gipsvlucht terug naar Nederland.

Extreem gevaarlijke sporten

Met een aanvullende dekking voor wintersport ben je verzekerd voor normale wintersportactiviteiten zoals skiën en snowboarden. Echter disciplines met extreem hoge risico’s zijn vrijwel altijd uitgesloten. Je moet dan denken aan spectaculaire sporten als speedskiën en skispringen. Dit heten extreem gevaarlijke sporten.

Off piste skiën

Een apart geval is off piste skiën. Is dit nu een gevaarlijke of een extreem gevaarlijke sport? Wij kregen de voglende de volgende uitleg:

“Als je off piste gaat skiën met een ervaren gids die de omgeving goed kent, dan gaan wij ervan uit dat hij zorgt voor een veilige afdaling voor hem en zijn groep. Als verzekeraar zien wij dat als normale wintersportactiviteit. Je bent hier dan voor verzekerd met onze module Wintersport van onze reisverzekering. Ga je off piste skiën zonder gids, dan ben je niet verzekerd.”