Bewust en goedkoop bellen, sms-en en mobiel internetten op vakantie

Wil jij bewust en goedkoop kunnen bellen, sms-en en mobiel internetten op vakantie? Dan hebben wij van Meenemen.nl een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet. Zo kan je zorgeloos genieten van een fijne vakantie, wetend dat je niet voor een onverwacht hoge telefoonrekening komt te staan wanneer je thuis komt.

Hoe besparen op je telefoonrekening?

De vakanties komen er weer aan. Dan willen veel mensen met hun smartphone, tablet of laptop de grens over. Pas op, want het gebruik ervan kan hoog oplopen in de kosten wanneer je niet uitkijkt.

Wat is dan de beste manier om bereikbaar te blijven tegen redelijke kosten? Zoals bekend is bellen, sms-en en vooral het mobiele internet in het buitenland erg duur als hiervoor achteloos het eigen Nederlandse abonnement wordt gebruikt. Dat valt af te raden. Dit kan namelijk leiden tot torenhoge rekeningen voor roaming in het buitenland. Dat is geen leuke verrassing na een mooie vakantie, die zo achteraf wel erg duur wordt.

Hier 10 tips op een rij voor een zorgeloze vakantie.

Tip 1. Gebruik mobiel internet wijs

In het buitenland gelden veel hogere tarieven voor het gebruik van mobiel internet dan thuis. Dus is het zaak daar verstandig mee om te gaan. Wie niet niet voor verrassingen wil komen te staan, kan voor vertrek bekijken of de provider de mogelijkheid biedt om een datalimiet in te stellen. Zo betaal je nooit teveel.

Als er niet zo’n behoefte bestaat aan internetten, e-mailen en WhatsAppen over de grens, zet dan gewoon het mobiele internet uit op het toestel. In de instellingen is dat zo gebeurd. Wil je toch even een e-mail sturen naar het thuisfront met een leuke foto die net is gemaakt, ga dan na hoe die foto kan worden verkleind en zet direct na het versturen van de mail de dataverbinding weer uit.

Tip 2. Pas op met push-berichten, automatische updates en ‘sluipend’ dataverkeer

Zoals bij tip 1 al vermeld, kan de mobiele internetverbinding van een  toestel het beste helemaal worden uitgezet over de grens, tenzij hiervoor een aparte bundel is gekocht. Maar wie met alle geweld digitaal bereikbaar wil blijven, moet echt oppassen met push-berichten, automatische updates van apps en ander ‘sluipend’ dataverkeer dat je niet in de gaten hebt. Dat kan namelijk voor onprettige verrassingen zorgen; voor je het weet komt hiervoor een forse rekening.

Wie er geen verstand van heeft hoe dat allemaal uitgeschakeld moet worden, kan beter gewoon de dataroaming uitzetten in de instellingen. Dan kan het toestel niet zomaar verbinding maken, totdat je weer in Nederland terug bent. Er bestaan ook data-tellers als Onavo, die zo zijn in te stellen dat er een waarschuwing komt wanneer een app gebruik wil maken van de dataverbinding.

Tip 3. Zoek WiFi-hotspots op

Bestaat er geregeld behoefte aan internet, ga dan van tevoren na waar in de buurt van het vakantieadres kan worden genoten van open WiFi. Tip: veel restaurants bieden hun gasten gratis draadloos internet aan. McDonald’s doet dat zelfs wereldwijd, en ook in veel grote winkelcentra in het buitenland zijn er open verbindingen. Kijk wel uit wat je over zo’n verbinding verstuurt, het is bijvoorbeeld onverstandig om je bankzaken ermee te regelen. Je weet maar nooit wie er meekijkt. Vaak wordt aangeraden om bijvoorbeeld een VPN te gebruiken wanneer een beveiligde internet verbinding niet beschikbaar is.

Tip 4. Koop een prepaid simkaart in het vakantieland

Voor vakantiegangers die wekenlang in een ander land zitten kan het lonen om ter plekke een prepaid mobiel simkaart of sim only abonnement te kopen om die in de smartphone te stoppen. Zeker voor de wat langere duur kan dat een enorme besparing betekenen ten opzichte van bellen en mobiel internetten via de dataverbinding van ’thuis’.

Tip 5. Bellen: voicemail uit!

Voicemail beluisteren kan in het buitenland nogal in de papieren lopen. Zet de voicemail maar uit. Je kunt desgewenst een bericht inspreken waarin de beller wordt gewezen op de mogelijkheid om een sms te sturen. Ontvangen van een sms in het buitenland is gratis.

Tip 6. Pas op met een laptop of tablet

Laptops en tablets verbruiken meer dataverkeer dan smartphones, omdat veelal volledige websites worden opgehaald in plaats van de kleinere mobiele varianten. Het is verstandig om met een laptop of tablet alleen via een WiFi-verbinding het internet op te gaan.

Tip 7. WhatsApp uit, sms aan

Whatsappen gaat via de mobiele internetverbinding. En die kost in het buitenland meer dan een simpele sms, dus het devies is: WhatsApp uit, sms aan.

Tip 8. Verdiep je in de kosten van bellen en sms in het buitenland

Ga van tevoren bij je provider na hoe het zit met de tarieven voor bellen en sms in het buitenland. Deze staan vaak online en kun je gemakkelijk terugvinden. Verder geven wij je als tip dat het verstandig is om te kijken naar speciale acties van je provider rondom de vakantie. Zo heeft Vodafone speciale dagbundels voor op reis die de kosten voor het gebruik van mobiel internet, bellen en sms’en een stuk aangenamer maakt!

Tip 9. Veel plezier!

We hebben het nu wel duidelijk gemaakt: een beetje opletten met smartphone, tablet of laptop in het buitenland is raadzaam. Waar je ook heen gaat, ik wens alle vakantiegangers veel plezier! Wie onze tips in acht neemt, blijft onprettige verrassingen achteraf op de telefoonrekening bespaard. Een goede vakantie!