Actieve vakanties steeds populairder

actieve vakanties populairActieve vakanties worden steeds populairder. Steeds meer mensen kiezen voor een fiets- of wandelvakantie en ook avontuurlijke vakanties, zoals backpacken zijn erg populair. Maar wat is er nou eigenlijk zo leuk aan actieve vakanties? Wij vertellen je in dit artikel meer over actieve vakanties en wat dan de populaire bestemmingen zijn voor een actieve vakantie.

Hotspot

Vanwege de crisis zijn het aantal binnenlandse vakanties sterk gestegen. Vooral de Waddeneilanden zijn erg in trek. De uitgebreide netwerken van fietspaden en het geringe autoverkeer maken de Waddeneilanden bij uitstek geschikt voor een actieve fietsvakantie.

Elektrische fiets

Wanneer je graag een actieve vakantie wilt maken, maar het fietsen niet lang volhoudt, is een elektrische fiets een goede oplossing. Je kan er voor kiezen om een elektrische fiets aan te schaffen of er één te huren.

Oplaadpunten

Over de eilanden verspreid, liggen diverse oplaadpunten waar je de elektrische fiets kunt opladen. Op de site Oplaadpunten.nl vind je niet alleen een overzicht van oplaadpunten in Nederland, maar ook wat je op die plek nog meer kunt doen. Zoals wat eten en drinken of een bezienswaardigheid bezoeken. Opladen wordt zo een welkome onderbreking.

Trend

Volgens de Fietsersbond, die dit jaar weer een uitgebreide test deed met elektrische fietsen, zijn er steeds meer e-bikes met de motor in het midden, dus boven de trapas. Voordelen boven een motor voor- of achterop zijn dat de gewichtsverdeling beter is en de fiets daardoor stabieler. Een middenmotor is ook efficiënter waardoor je verder komt met je accu.

Bestemmingen

Naast de Waddeneilanden zijn er heel veel andere fietsparadijzen in Nederland die garant staan voor een geweldige fietsvakantie. Overal zijn fietsknooppunten en er zijn tientallen handige fietsrouteplanners. Drenthe staat bekend als dé fietsprovincie van Nederland, maar ook in de andere provincies is het heerlijk fietsen.

Tips

Voordat je op fietsvakantie gaat, is het goed wat zaken geregeld te hebben. Denk hierbij aan de volgende dingen:

  • Laat je (elektrische) fiets goed nakijken. Zijn de banden in orde, werken de remmen goed, is de ketting goed gespannen, etc.
  • Plan de route, zo hoef je onderweg minder te zoeken.
  • Reserveer overnachtingen. Niets is zo vervelend als je na een dag fietsen voor een volle herberg staat.

En ten slotte:

  • Neem niet teveel mee. Zo?n 10 à 15 kg is prima te doen en verdeel het gewicht goed over beide zijden van de fiets.
  • Neem in ieder geval mee: een pomp, bandenplakspullen en regenkleding. Verder is het fijn om verschillende laagjes te dragen in plaatst van één dikke trui. Zo kun je je goed aan temperatuurverschillen aanpassen.