Walvisspotten

walvisspotten, walvis, walvissenWalvisspotten is de laatste jaren steeds populairder geworden. 20 jaar geleden ging het even slecht met de walvis, maar de laatste tijd gaat het met veel walvissoorten weer een stuk beter! Daarom komen er weer steeds meer plaatsen, in verschillende landen, bij waar je in het wild kan walvisspotten!

Walvissen

Walvissen zijn de reuzen van de zee, maar doen eigenlijk niemand kwaad. Zo eten walvissen voornamelijk krill en plankton. Walvisspotten is echt een geweldige ervaring en de eerste keer dat je een walvis ziet zal je dan ook niet snel vergeten. In verschillende wateren over de hele wereld is het mogelijk om vele walvissoorten te zien. Tijdens een zogenoemde ‘whale watch-tour’ kan je vrij dicht bij deze bijzondere zoogdieren komen. 

Beste locaties

Er zijn zo’n 80 walvissoorten, en je zal ze echt niet allemaal tijdens één tour zien. Maar één voor één zijn dit prachtige en indrukwekkende zoogdieren. Welke soorten je mogelijk gaat tegenkomen is echter wel afhankelijk van het land en de plaats waar je gaat walvisspotten. Wij hebben de mooiste landen en plaatsen om te walvisspotten voor je op een rijtje gezet!

Azoren, Portugal

Bij de Portugese eilandengroep de Azoren leeft in de maanden maart, april en mei de walvissensoort de blauwe vinvis. De blauwe vinvis is het grootste dier ter wereld. Ze kunnen namelijk wel 30 meter lang worden en wegen dan al snel zo’n 200 ton! 

Straat van Gibraltar, Spanje

In de Straat van Gibraltar in Spanje kan je het hele jaar door grienden spotten. Deze walvissensoort is hier het hele jaar te spotten, omdat hier genoeg voedsel voor hen te vinden is. Een griend duikt meestal niet langer dan 10 minuten en jagen meestal bij het wateroppervlak. Hierdoor heb je een grote kans om tijden een whale watch-tour een of meerdere grienden te spotten.

Hermanus, Zuid-Afrika

Hermanus is een van de beste plaatsen om te walvisspotten. Je kan namelijk op enkele meters van de kust al zuidkapers zien springen. De redelijk warme wateren en veel beschutte baaien maken Hermanus een ideale plek voor zuidkapers om te paren en te kalven. Van mei tot en met november kan je in Hermanus walvisspotten.

Ólafsvik, IJsland

IJsland is één van de beste bestemmingen binnen Europa als het gaat om walvisspotten. Jaarlijks trekken er verschillende walvissoorten langs de kust van IJsland. Soorten die je hier kan spotten zijn onder andere:

  • Blauwe vinvis
  • Gewone vinvis
  • Zwaardwalvis
  • Bultrug
  • Noorse vinvis