Catalaanse specialiteiten
Catalanen dineren erg laat, pas tussen 21.00 en 23.00 uur. Vandaar dat er rond de middag zoveel gebruik gemaakt wordt van tapas (Catalaanse woord: tapes). Tapas bestaat uit kleine gerechtjes die in veel verschillende schaaltjes geserveerd worden.
Hierbij moet men denken aan: olijven, stukjes omelet met brood, stukjes vlees, groenten, ingelegde zeevruchten, plakjes rauwe ham, gehaktballetjes etc.
Pa amb tomàquet oftewel tomaten-witbrood: Witbrood met tomaten, zout en olijfolie.
Escalivada: In olie ingelegde paprika's
Calcots: Gegrilleerde jonge prei, geserveerd met een saus van olijfolie, knoflook, peperoni en amandelen
Boleten a la llauna: Een paddenstoelengerecht
Escudella i carn d'olla: Een vlees- met groentenschotel
Faves a la catalana: Bonen met tomaten en spek
Anec amb figues: Eend met vijgen
Canelons d'espinacs: Spinazie-cannelloni
Menjar blanc: Witte pudding met amandelen
Crema catalana: Eierpudding met een caramelkorst van suiker en kaneel
Allioli: Knoflookmayonaise op basis van olijfolie
Cava: Catalaanse mousserende wijn, te meten met champagne