Smartphone verzekeren voor je vakantie?

Je smartphone die tijdens je vakantie kapot gaat of gestolen wordt; het kan een behoorlijke domper op je reisvreugde betekenen. Het lijkt dus verstandig om je smartphone te verzekeren voor je op vakantie gaat. Zeker als je een duur nieuw model hebt, zoals de Galaxy S7. Is dit echt een goed idee? En als je telefoon al verzekerd is, is deze verzekering dan ook geldig in het buitenland?

Meeste verzekeringen ook geldig in het buitenland

Heb je al een smartphoneverzekering? Dan is het hoogstwaarschijnlijk niet nodig om deze extra te verzekeren voor in het buitenland. Bij de meeste verzekeraars ben je ook gedekt buiten onze landsgrenzen. Heb je geen smartphoneverzekering, maar wel een reisverzekering? Dan heb je al een prima dekking tegen verlies of beschadiging en is een extra verzekering dus niet nodig.

Smartphoneverzekering dekt vaak dubbelop

Dit stelt de Consumentenbond. Eén op de drie smartphonebezitters heeft een aparte verzekering voor hun telefoon. Ze volgen in de winkel het dringende advies om deze verzekering te nemen, zonder door te rekenen wat het kost en waar je voor gedekt bent. In veel gevallen is de telefoon al verzekerd via een inboedelverzekering, een kostbaarhedenverzekering of dus een reisverzekering.

Smartphoneverzekering relatief duur

De premie die je betaalt voor een smartphone verzekering is vaak erg hoog ten opzichte van de waarde van de telefoon. Voor een telefoon van 500 euro betaal je al gauw 110 euro per jaar. Vaak betaal je dan ook nog eens een eigen risico van enkele tientjes. Het enige voordeel dat de Consumentenbond in zo?n verzekering ziet, is dat ze meestal ook technische defecten dekken.

De meeste smartphoneverzekeringen krijgen daarom ook een onvoldoende. Ook omdat ze ondanks de flinke premie die je betaalt in veel gevallen toch niet uitbetalen. Slechts 9 van de 22 verzekeraars scoorden een 6 of hoger in een onderzoek van de Consumentenbond.

Kortom, ga je op vakantie, dan is het veel slimmer om een reisverzekering af te sluiten en die smartphoneverzekering lekker te laten voor wat het is.