Roaming in het buitenland

Wanneer je naar het buitenland op vakantie gaat stel je jezelf vaak de vraag;’ hoe het zit met roaming in het buitenland’. Over roaming in het buitenland bestaan nog steeds erg veel vragen en heerst nog altijd veel onduidelijkheid. Daarom is het belangrijk om voor vertrek te weten wat roaming in het buitenland precies inhoud en hoe je eventuele hoge kosten kunt voorkomen. Standaard regel is wel, ga je buiten Europa op vakantie dan zullen er bijna altijd extra kosten in rekening gebracht worden. Verder in dit artikel zie je welke landen wel en niet tot Europa worden beschouwd.

Wat is roaming?

Wanneer je in het buitenland gaat bellen of internetten en ook whatsapp, maak je gebruik van het mobiele netwerk van een andere provider. Je eigen netwerk is namelijk niet beschikbaar. Dit proces heet roaming. Wanneer je mobiel internet in het buitenland gebruikt, wordt er ook wel over dataroaming gesproken. De buitenlandse provider waar je gebruik van maakt, zal de kosten voor het verbruik doorberekenen bij jouw provider. Hierdoor krijg jij dus een hogere rekening wanneer je veel gebruik maakt van een buitenlandse provider tijdens je verblijf in het buitenland. Wel gelden er andere tarieven wanneer er sprake is van roaming in het buitenland. 

Wat is het verschil tussen roaming en dataroaming. In principe is er geen verschil tussen roaming en dataroaming. Wat in de praktijk wel een verschil kan zijn is hoe bedrijven je factureren in het buitenland als je roaming of dataroaming aan hebt staan. Wil je weten wat het verschil in roaming is dan zal je in de voorwaarden van je telecom provider moeten kijken. Let vooral op kosten en hoe deze worden berekend. Er zijn veel manieren om telefoonkosten in het buitenland te besparen, lees zeker onze tips daar over.

Roaming binnen de EU

Echter gelden er weer verschillende kosten voor roaming in het buitenland wanneer je binnen de EU blijft. Landen binnen de Europese Unie hebben namelijk onderling afspraken gemaakt wat roaming in het buitenland betreft. Door deze regels zijn de kosten voor het bellen, sms’en en internetten in het buitenland tot 2014 sterk gedaald. Deze tarieven zijn nu nog steeds geldig. 

Deze afspraken hanteren maximumtarieven voor internetten in het buitenland, mits het een land binnen de EU treft. Op deze manier ben je toch nog enigszins beschermd voor hoge telefoonrekeningen. 

Roaming buitenland de Europese Unie

Het belangrijkste voordeel van roaming in het buitenland is dat u uw smartphone gewoon kunt blijven gebruiken. Sinds 2017 is roaming in het buitenland (de EU) gratis. Dit wil zeggen dat u met uw bundel kunt bellen, sms?en en internetten binnen Europa, zonder dat u hier meer voor hoeft te betalen. 

Roaming EU België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden
Niet in de EU IJsland, Liechtenstein, Noorwegen
EU landen buiten Europa  Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana, Réunion, Mayotte, Saint Martin, Azoren, Madeira, Canarische Eilanden, Gibraltar
Roaming in Europa

Hoe kan ik hoge roaming kosten voorkomen?

Wil je weten hoe je hoge kosten voor het gebruik van mobiel bellen/internet in het buitenland kunt voorkomen? Ten eerste is het belangrijk om te overwegen een bundel af te sluiten. Veel providers beiden speciale bundels aan die je kunt inzetten in het buitenland. Tevens krijg je altijd een melding in het buitenland dat je roaming in moet schakelen om gebruik te maken van mobiel internet. Bellen en sms’en is vaak wel mogelijk. De meeste telefoons schakelen mobiel internet via roaming echter standaard uit, hiermee worden hoge kosten voorkomen. 

Wanneer je even iets wilt opzoeken, en dus gebruik wilt maken van mobiel internet in het buitenland, kun je de roaming even aanzetten. Vergeet echter niet om deze direct weer uit te zetten zodra je gevonden hebt wat je zocht. Je telefoon gebruikt namelijk ook data bij het binnenhalen van e-mail, whatsapp en meldingen op Social Media.

Ben je een klant van Vodafone? Goed nieuws! Vodafone heeft speciale dagbundels voor op reis die je kunt aanschaffen. Met deze bundel kun je in 43 voordeellanden gebruik maken van internet, sms en bellen voor een voordelig tarief, ideaal voor op vakantie!