Bespaar op je belkosten in het buitenland

Miljoenen Nederlanders gaan elk jaar naar het buitenland. Dit kan bijvoorbeeld voor je werk zijn, of als je voor vakantie de zon op zoekt. Waarschijnlijk wil je dan graag wel contact houden met het thuisfront, of je vrienden die nog in Nederland zitten. Bellen naar Nederland van het buitenland is helaas vaak wel wat een de prijzige kant, maar daar zijn gelukkig wel manieren om op te besparen. In dit artikel lees je meer tips over het besparen op je belkosten als je op vakantie in het buitenland bent.

Bellen met WiFi

Met de opkomst van het mobiele internet werden steeds meer berichten gestuurd via applicaties zoals Whatsapp. Dit werd tegelijkertijd ook de ondergang van de sms?jes, waar de providers voorheen nog goud geld aan verdiende. Bellen bleef redelijk stabiel, omdat dat nog niet goed mogelijk was om via een WiFi verbinding te doen. Tegenwoordig kan dat al wel prima, bijvoorbeeld via Whatsapp of met behulp van FaceTime, Viber en/of Skype.

Als je dus eens over gratis WiFi beschikt, ongetwijfeld wel een plek in de buurt te vinden die dat heeft (ga eens naar de McDonalds bijvoorbeeld), dan kan je heel makkelijk bellen naar Nederland vanuit het buitenland. Als je gratis WiFi gebruikt, dan betekent dat ook dat het bellen naar Nederland via de bovengenoemde apps gratis is.

Bellen via internetverbinding

Mocht je echt niet over een gratis wifi netwerk beschikken, dan nog kan het lonen om te bellen met behulp van een internetverbinding. Met Whatsapp bellen gebruik je namelijk ongeveer 250 KB per minuut, of 1 MB per 4 minuten. Andere apps (Skype en Viber) gebruiken aanzienlijk meer (1 MB per minuut en 700 KB per minuut) dan Whatsapp, dus is het de beste keuze in dit geval om te kiezen
voor Whatsapp.

Dan zullen we even naar het tarief van bellen kijken, met T-Mobile als voorbeeld. Zo zien we dat T-Mobile onderscheid maakt tussen vier zones. Daar betaal je respectievelijk 0.23, 1.27, 2.29 en 3.05 euro per minuut voor zone 1, 2, 3 en 4. Data kost in die zones respectievelijk 0.24, 2.50, 5.00 en 10.00 euro per MB. Houd er echter wel rekening mee dat je met Whatsapp aan 1 MB genoeg hebt om 4 minuten te bellen. Als je de kosten van de MB?s door vieren deelt, komt je op elke zone goedkoper uit om te bellen via Whatsapp over je netwerkverbinding.

Andere bespaarkosten

Een andere tip kan ook zijn om een lokale simkaart te kopen, en die te gebruiken in een (oude) telefoon. Met zo?n prepaid kaartje betaal je dan voor lokaal tarief, wat je een hoop geld kan schelen. Dit zal bijvoorbeeld handig zijn als je met meerdere mensen in hetzelfde land zit, en onderling contact wil hebben.

Nog een andere mogelijkheid, niet iedereen heeft immers Whatsapp (denk aan je oma/opa), is om gebruik te maken van een VOIP-provider. Daar betaal je vaak veel minder dan bij je eigen provider, waardoor je ook gewoon naar vaste huisnummers kan bellen.Overigens bieden tegenwoordig ook steeds meer providers bundels aan voor als je naar het buitenland gaat. Deze verschillen per provider, en kunnen misschien ook wel interessant voor je zijn.
Daarvoor zal je even contact op moeten zoeken met je eigen provider, zodat zij je daarmee meer op weg kunnen helpen.

Meer tips over bellen in het buitenland? Bekijk de website Telefoonabonnement.nl.