Winterbanden verplicht in Zwitserland of niet?

winterbanden zwitserlandWanneer je op reis gaat naar Zwitserland ben je niet verplicht om winterbanden onder je auto te hebben. Echter wordt het wel aangeraden om winterbanden onder je auto te hebben. Wij hebben alle regels omtrent winterbanden in Zwitserland voor je op een rijtje gezet. Zo kan je zorgeloos genieten van een reis naar Zwitserland!

Winterbanden in Zwitserland

In Zwitserland bestaat geen wettelijke regeling voor het gebruik van winterbanden. Echter wordt het wel aangeraden om winterbanden te gebruiken wanneer je op reis gaat naar Zwitserland. Dit komt doordat er een boete staat op het veroorzaken van hinder op de weg in Zwitserland door het gebruik van banden met onvoldoende grip. 

Sneeuwkettingen in Zwitserland

Sneeuwkettingen zijn onder bepaalde omstandigheden wel verplicht om te hebben in Zwitserland. Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Dit wordt duidelijk aangegeven met verkeersborden. 

Je doet er dus verstandig aan om altijd sneeuwkettingen in je auto te hebben wanneer je op reis gaat naar Zwitserland. Wanneer je verplicht bent om sneeuwkettingen te dragen in Zwitserland bedraagt de maximumsnelheid, net als in Duitsland, 50 kilometer per uur. 

Echter mag je met sneeuwkettingen niet de weg beschadigen. Daarom mag je alleen sneeuwkettingen gebruiken wanneer er sneeuw of ijs ligt. 

Conclusie

Kortom, ga je op reis naar Zwitserland in een periode waarin vaak winterse omstandigheden voorkomen, gebruik dan voor de zekerheid altijd winterbanden. Wanneer je geen winterbanden hebt en je hinder veroorzaakt, kan je een boete riskeren en bij een ongeluk ben jij aansprakelijk. 

Tevens is het handig om tijdens een bezoek aan Zwitserland altijd sneeuwkettingen in de auto te hebben. Deze zijn namelijk wel verplicht wanneer dit staat aangegeven met een bord.