Tips om je auto winterklaar te maken!

auto winterklaarAls je in de winter op vakantie gaat met auto is het belangrijk dat je auto winterklaar is. Bijvoorbeeld wanneer je op wintersport gaat met de auto. Hierbij moet je denken aan winterbanden en sneeuwkettingen. Maar ook in ons eigen kikkerlandje kan het soms verradelijk glad zijn op de weg. Daarom is het belangrijk om in de winter goed voorbereid op pad te gaan met de auto. Wij hebben hiervoor een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je auto winterklaar is en dat je veilig met de auto de weg op kan.

Tip 1. Zorg voor goede banden

Het belangrijkste om je auto winterklaar te maken zijn goede banden. Wanneer je banden een slecht profiel hebben, heb je weinig grip op de weg en dit kan weer tot gevaarlijke situaties op de weg leiden. Zorg daarom altijd dat er goede banden onder je auto liggen en laat er eventueel winterbanden onder leggen. Zo heb je voldoende grip op de weg en kan je veilig op reis met je auto.

In sommige landen ben je zelfs verplicht om winterbanden en/of sneeuwkettingen te hebben. Zo ben je in Duitsland en Italië in winterse omstandigheden verplicht om winterbanden onder je auto te hebben. In Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland ben je in sommige situaties verplicht om sneeuwkettingen bij te hebben.

Tip 2. Gebruik kruipolie

Het komt nog al eens voor dat het slot van de auto dichtvriest. Om dit te voorkomen kan je wat kruipolie in het sleutelgat van je auto spuiten. Zo kan je bevriezing namelijk voorkomen en kom je dus niet voor onaangename verrassingen te staan. Het is echter ook belangrijk dat je autosleutels niet nat zijn wanneer je deze in het slot steekt. Het kan dan gebeuren dat je autosleutels vastvriezen in het slot.

Tip 3. Vaseline voor het rubber

Door vaseline op het rubber van de deuren te smeren voorkom je het dichtvriezen van de deuren van de auto. Met deze goedkope oplossing kan je veel ellende voorkomen!

Tip 4. Let op de ruitenwissers

Het is belangrijk om je ruitenwissers volledig in te klappen wanneer je deze niet gebruikt. Anders kunnen de ruitenwissers vastvriezen aan de voorruit. Daarnaast bestaat de kans dat je ruitenwissers losgetrokken worden, waardoor ze kapot gaan of waardoor er een zekering springt.

Je kan er voor kiezen om een speciaal matje op je voorruit te leggen, zodat de ruitenwissers niet aan je voorruit vastvriezen. Tevens hoef je dan niet meer te krabben.

Daarnaast is het erg belangrijk om in de winter ruitenwisservloeistof te gebruiken die geschikt is voor kou.

Tip 5. Gebruik geen handrem

In de winter kan je beter niet de handrem gebruiken. Er zit namelijk vaak water in het kabeltje van de handrem, waardoor deze gemakkelijk bevriest. Wanneer je de auto in de eerste versnelling zet, kan deze ook niet wegrollen. Een automaat zet je in de parkeerstand.