Wat zijn sneeuwkettingen en zijn ze verplicht

Aller eerst belangrijk om te vermelden voordat je overweegt om sneeuwkettingen te kopen of te onderzoeken of ze verplicht zijn. Is het bekijken of winterbanden misschien afdoende zijn en of deze verplicht zijn. We hebben daarom speciaal een artikel geschreven over winterbanden.

Maar wat als de omstandigheden nog extremer worden? Dan komen sneeuwkettingen om de hoek kijken. Sneeuwkettingen zijn speciaal ontworpen om te gebruiken bij extreme sneeuw- en ijsomstandigheden waar zelfs winterbanden niet voldoende grip bieden. Ze worden om de banden heen bevestigd om zo extra tractie op sneeuw en ijs te creëren. Het is echter belangrijk om te weten dat sneeuwkettingen niet overal en altijd gebruikt mogen worden, aangezien ze het wegdek kunnen beschadigen. Informeer dus goed naar de lokale regelgeving voordat je sneeuwkettingen aanbrengt.

In sommige wintersportgebieden zijn sneeuwkettingen zelf verplicht onder bepaalde weersomstandigheden. Het meenemen van een set sneeuwkettingen in je auto kan dus van cruciaal belang zijn voor een veilige aankomst op je bestemming. Bovendien is het aan te raden om voor vertrek even te oefenen met het omdoen van de kettingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens je reis. Zo zorg je ervoor dat je altijd voorbereid bent op extreme winterse omstandigheden en kun je met een gerust hart genieten van je wintervakantie.

Sneeuwkettingen verplicht per land

Frankrijk

In Frankrijk ben je verplicht om sneeuwkettingen om je banden te hebben wanneer dit staat aangegeven met een blauw verkeersbord. Op deze verkeersborden kan je de tekst ?pnues à neige admis? vinden. Dit betekent dat winterbanden ook gebruikt mogen worden in plaats van een sneeuwketting. 

Het dragen van sneeuwkettingen geldt ook voor aanhangwagens. Net als in Duitsland en Zwitserland is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur. Lees echter eerst goed de gebruiksaanwijzing van de sneeuwkettingen. Hier kan je soms een andere maximumsnelheid vinden. 

Kortom, voor een ontspannen vakantie in Frankrijk ga je goed voorbereid op reis. Kies voor de juiste winterbanden en sneeuwkettingen. Zo kan je zorgeloos genieten van een reis naar Frankrijk.

Oostenrijk

Indien je niet beschikt over winterbanden ben je verplicht om bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen te gebruiken. Dit geldt ook voor auto?s met vierwielaandrijving. Tevens mag je het wegdek niet beschadigen. Het wegdek moet dus bedekt zijn met sneeuw of ijs voordat je ze mag gebruiken. 

Kortom, ga je op reis naar Oostenrijk, bereid je dan goed voor. Laat je auto vooraf goed controleren en wanneer je in de winterperiode naar Oostenrijk gaat is het verstandig om winterbanden onder je auto te laten zetten. Zo kan je zorgeloos genieten van een vakantie in Oostenrijk!

Luxemburg

Sneeuwkettingen mogen in Luxemburg alleen gebruikt worden op sneeuw en ijs. Echter zijn sneeuwkettingen in Luxemburg niet geschikt voor doorgaande wegen, zoals snelwegen. Hierdoor zijn sneeuwkettingen geen alternatief voor sneeuwbanden. 

Maar soms zijn ze zelfs verplicht in Luxemburg. Dit wordt duidelijk aangegeven door een verkeersbord. Neem dus naast winterbanden altijd sneeuwkettingen mee naar Luxemburg.

Kortom, wanneer je op reis gaat naar of door Luxemburg is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg dat je auto over winterbanden beschikt en neem tevens sneeuwkettingen mee voor op de banden. Zo voorkom je een boete en kan je optimaal genieten van je reis!

Zwitserland

Sneeuwkettingen zijn onder bepaalde omstandigheden wel verplicht om te hebben in Zwitserland. Ze zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Dit wordt duidelijk aangegeven met verkeersborden. 

Je doet er dus verstandig aan om altijd sneeuwkettingen in je auto te hebben wanneer je op reis gaat naar Zwitserland. Wanneer je verplicht bent om sneeuwkettingen te dragen in Zwitserland bedraagt de maximumsnelheid, net als in Duitsland, 50 kilometer per uur. 

Echter mag je met sneeuwkettingen niet de weg beschadigen. Daarom mag je ze alleen gebruiken wanneer er sneeuw of ijs ligt. 

Duitsland

Het is verstandig om in de winter, wanneer je naar Duitsland gaat, standaard winterbanden onder je auto te hebben. Ook wanneer er geen sprake is van winterse omstandigheden. Je weet namelijk nooit wanneer deze kunnen optreden. Tevens is het verstandig om in de bergen een sneeuwketting mee te nemen.

Sneeuwkettingen zijn namelijk verplicht in Duitsland wanneer dit door een verkeersbord wordt aangegeven. Dit geldt ook voor auto?s met vierwielaandrijving. Met ze mag je maximaal 50 kilometer per uur rijden. Al deze regels rondom winterbanden gelden in Duitsland. Zet daarom ook de sneeuwkettingen op je wintersport inpaklijst zodat je deze niet vergeet voor je vakantie. Gebruik je de onze inpaklijst dan hoef je je geen zorgen te maken daar staan ze reeds op.

Italië

Ook op het gebied van sneeuwkettingen bestaan er in Italië geen algemene verplichtingen. Toch zijn er wegen waarop sneeuwkettingen in bepaalde periodes verplicht zijn. Dit wordt dan duidelijk aangegeven met een verkeersbord. De maximumsnelheid bedraagt bij het dragen van sneeuwkettingen 50 kilometer per uur.