Hoe onderhoud je een auto het best?

Uw auto zorgeloos repareren

Van een auto wil je het liefst zo lang mogelijk zorgeloos gebruik kunnen blijven maken. Helaas gaat een auto meestal na verloop van tijd steeds meer gebreken vertonen. Slijtage van onderdelen valt niet te voorkomen, maar door een auto goed te onderhouden, kun je er wel langer van profiteren. Toch kiezen veel autorijders ervoor om een nieuw aangeschafte auto al na enkele jaren door te verkopen. Ze kiezen er bewust voor om iets meer te betalen en de kans op problemen daarmee tot een minimum te beperken.

Bewust rijden

Een auto slijt als je erin rijdt. Dat is natuurlijk logisch. Maar de snelheid waarmee bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn, hangt vooral af van de manier waarop je erin rijdt. Ben je een wilde rijder, dan zullen met name de banden en remmen eerder versleten zijn. Zo zijn er wel meer voorbeelden te bedenken van onderdelen die sneller slijten door onzorgvuldig of te ruw rijgedrag. Maar autobanden slijten bijvoorbeeld ook sneller als je ze niet voldoende op spanning houdt. Je loopt bovendien meer kans op een klapband als de banden te zacht zijn. Ook verbruik je dan meer brandstof. Het is dus goed om de bandenspanning elke twee maanden te controleren en waar nodig wat lucht bij te pompen.

Zelf onderhouden

Veel onderhoud aan je auto kun je zelf uitvoeren. Het controleren en zo nodig bijvullen van de vloeistoffen bijvoorbeeld. En natuurlijk het reinigen van de auto. Je kunt de auto ook prima zelf opnieuw in de was zetten. Een lampje vervangen? Als je een beetje weet hoe alles in elkaar zit en waar je precies moet zijn, is dat vaak ook een kleine moeite. Het is zeker niet aan te bevelen om je te wagen aan onderhoudsklussen waar je niet voldoende verstand van hebt. In dat geval richt je wellicht meer schade aan dan dat je goed doet!

Hogere prijs

Dat een goed onderhouden auto meer waard is, spreekt voor zich. Binnen de autobranche wordt vaak over de zogenoemde dagwaarde gesproken. Voor het berekenen van de dagwaarde auto gaat men echter altijd uit van standaard waarden, zoals het type voertuig en het bouwjaar. Een auto die slecht onderhouden is, zal in veel gevallen niet aan de gestelde dagwaarde komen. Verkeert de auto daarentegen juist in perfecte staat, dan is de kans groot dat je bij verkoop ervan zelfs een hogere prijs ontvangt.