Met de auto op vakantie: hier moet je auto aan voldoen

Wettelijk gezien moet je auto gekeurd en verzekerd zijn om de weg op te mogen. Sta je aan de vooravond van de vakantie dan spelen meer aspecten een rol. Je auto krijgt gedurende de vakantieweken namelijk nogal wat voor de kiezen. Van het platte Nederland naar de bergen in Italië of Frankrijk en soms uren stationair lopend in een file. Je moet op je auto kunnen vertrouwen.

Met geldige APK en in een verzekerde auto

Zoals gezegd mag je alleen met een geldige APK de weg op. Bovendien is het verplicht je auto te verzekeren. Je auto dient in Nederland tenminste WA verzekerd te zijn. In dat geval wordt alleen de schade van de tegenpartij vergoed die jij hebt veroorzaakt bij een ongeval. Zelf krijg je dan dus niets uitgekeerd. Verder kun je kiezen voor autoverzekering WA beperkt casco en de allrisk verzekering. Deze laatste autoverzekering wordt vooral afgesloten voor jongere auto?s met een leeftijd tot vijf jaar.

Kies voor gangbare remmen

Heb je deze zaken geregeld? Dan kijk je verder en neem je naargelang je vakantiebestemming aanvullende maatregelen. Zo is het verstandig je remmen gangbaar te laten maken als je richting het gebergte gaat. In Nederland zitten de remschijven meestal achter. Controleer ook altijd de koeling. Je kunt immers in de file komen en met oververhitting te maken krijgen. Je checkt de koelfan simpel thuis. Laat de auto een kwartiertje draaien en als het goed is hoor je dat de koeling ingeschakeld wordt en de temperatuur daalt. Is dat niet het geval? Rijd dan voor vertrek nog even naar je garage.

Banden met voldoende profiel en op de juiste spanning

De banden zijn uitermate belangrijk. Het profiel moet voldoende dik zijn en de bandenspanning moet kloppen. Ga je richting de warmere oorden dan is het zaak ook de airco goed te checken. Je moet er immers niet aan denken dat je met hoge temperaturen in de file zonder airco komt te staan.  Verder is het verstandig je in aanloop naar de vakantie in te lezen in bijvoorbeeld de manier van rijden in de bergen, zowel bergop als bergaf. Zeker bergaf dien je de remmen zo weinig mogelijk te belasten. Er zijn dus nogal wat zaken waarmee je rekening moet houden als je met de auto op vakantie gaat. Vergeet ook het vignet niet, iets dat in bepaalde landen verplicht is.