Verplichte bagage in de auto

Veel Nederlanders weten het niet, maar in het buitenland (zeker in Europa) heb je vaak verplicht extra bagage in je auto nodig.
Met alleen een gevarendriehoek in de achterbak kom je er vaak niet. In veel Europese landen zijn de veiligheidseisen namelijk strenger dan in Nederland. Om je hierbij te helpen leggen we in dit artikel uit welke producten je nog meer verplicht in je auto moet hebben. Zo voorkom je hoge boetes en maak je je reis in het buitenland een stuk veiliger.

Auto’s uit Nederland

Indien je met je eigen auto naar het buitenland afreist gelden er strikt genomen andere regels dan wanneer je in het buitenland een auto huurt. Een auto met een Nederlands kenteken hoeft zich in principe niet aan de lokale voertuigeisen te houden. (In de tabel hieronder wordt dit verschil met een * aangegeven.) Toch wordt geadviseerd om dit wel te doen. Zo voorkom je eventuele discussies met de lokale politie en ga je met een gerust hart op pad.

Auto met aanhanger of caravan

De verplichte bagage telt vaak ook voor je aanhanger of caravan. Wanneer je reist met een aanhanger / vouwwagen of caravan moet je bijvoorbeeld in sommige landen 2 gevaren driehoeken hebben.

Verband doos Gevaren driehoek Veilligheidshesjes Reserve lampjes Brand blusser
België x* x x x*
Denemarken x
Duitsland x* x* x*
Frankrijk x x
Griekenland x x x
Hongarije x x x
Italië x x
Kroatië x x x x
Luxemburg x x
Nederland x
Noorwegen x x*
Oostenrijk x x x
Polen x x x
Portugal x* x
Slovenië x* x x x*
Slowakije x x x
Spanje x x
Tsjechië x x x
Turkije x x x
Zweden x*
Zwitserland x

*Deze producten zijn strikt genomen niet verplicht voor auto?s met een Nederlands kenteken (auto?s die in Nederland geregistreerd staan).

Waar koop je verplichte bagage

Veel van bovenstaande producten worden standaard meegeleverd bij de aanschaf van je auto. Mocht dit niet het geval zijn dan kan je deze verplichte bagage eenvoudig online kopen bij onderstaande webwinkels. Het is overigens altijd verstandig om de prijzen met elkaar te vergelijken.

  • Bol.com
  • Hema.nl
  • Anwb

De informatie op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 25 oktober 2018.

ANWB video verplichte bagage

De ANWB heeft een handige video gemaakt over verplichte bagage in het buitenland. Ook hierin wordt goed uitgelegd welke spullen je verplicht bij je moet hebben wanneer je met de auto door landen in Europa rijdt.