Op reis met een elektrische auto: 3 tips

Voor steeds meer Nederlanders is rijden in een elektrische auto al helemaal geen gek idee meer. De meesten zijn inmiddels wel bekend met het opladen in Nederland en hebben ook geen enkel probleem meer met het inschatten van de actieradius. Toch is er ook iets wat veel EV rijders nog niet hebben uitgeprobeerd. Namelijk: het maken van een lange autoreis. Ben jij al eens op vakantie geweest met een elektrische auto? Nee? Maar staat dit wel ooit op de planning? Dan ben je vast benieuwd wat hier allemaal bij komt kijken en of dit überhaupt een goed idee is.

Het goede nieuws is dat een autovakantie met een EV vaak gewoon mogelijk is. Het vergt echter wel wat extra voorbereiding. In dit artikel bespreken we de belangrijkste dingen en geven we een aantal handige tips om je hierbij te helpen.

Weet waar de laadpunten zijn

Ten eerste is het belangrijk om goed te weten waar we de oplaadpunten zijn. Stippel daarom de te rijden route ruim van tevoren uit en onderzoek ook waar er laadpalen beschikbaar zijn. Houd er rekening mee dat vooral rond de vakantietijd het erg druk kan zijn rondom deze laadpalen. Dus zoek er ook een paar uit die minder snel vanaf de grote wegen te vinden zijn. Zo weet je zeker dat er altijd wel eentje in de buurt is die beschikbaar is. Let er wel op dat je enkel voor snelladers kiest. Zo weet je zeker dat je na twintig tot veertig minuten de reis weer kunt vervolgen. Direct een goede reden om even de benen te strekken en een fijne pauze te houden.

Let op: houd er rekening mee dat jouw Nederlandse laadpas niet bij elke Europese laadpunt gebruikt kan worden. Gelukkig zijn bij de meeste laadpalen tegenwoordig ook andere betaalmethoden mogelijk, maar het is wel goed om hier even extra rekening mee te houden.

Wees geduldig

Bereid je van tevoren voor op een langere reis dan dat je normaal gesproken zou hebben als je met een traditionele auto rijdt. Dat kan ook niet anders. De actieradius van een EV ligt veel lager en opladen duurt langer dan tanken. Wanneer je hier echter al van tevoren rekening mee houdt, voorkomt dit heel veel onnodige stress. Beschouw de momenten van opladen gewoon als een fijne manier om even de benen te strekken en wees geduldig.

Wacht niet te lang met opladen

Houd er ook rekening mee dat de actieradius van je auto korter kan zijn dan je gewend bent. Ondanks dat je misschien wel lange stukken en voor je gevoel heel zuinig rijdt. Dit kan met name door de omgeving komen. Zo vreet het energie wanneer je in een heuvelachtig gebied rijdt. Laat je daarom niet onnodig verrassen door een lege accu en begin tijdig met opladen. Zeker gezien de voorzieningen in Europa met betrekking tot elektrisch rijden veel minder goed zijn dan in Nederland. De kans is dus groot dat je een langere afstand moet rijden voordat je een laadpunt ontdekt. Laad dus liever te vroeg dan te laat.