Winterbanden in Italië

winterbanden italieVoor het gebruik van winterbanden in Italië geldt geen algemene verplichting. Je bent dus niet verplicht om winterbanden te hebben in Italië. Op bepaalde wegen kan echter een winteruitrusting wel verplicht zijn, maar dit wordt duidelijk aangegeven met een verkeersbord. Alles omtrent de regels en verplichtingen van winterbanden in Italië hebben wij op een rijtje gezet.

Winterbanden, verplicht of niet?

In Italië bestaat er geen algemene winterbandenplicht. Er is echter een uitzondering, in de Aostavallei in Italië zijn winterbanden namelijk wel verplicht in de periode van 15 oktober tot 15 april. Tevens is het goed mogelijk dat je in andere delen van Italië op bepaalde wegen verkeersborden tegenkomt waarop staat dat winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn. 

De regels omtrent winterbanden in Italië zijn simpel. De minimale profieldiepte van een winterband bedraagt 1,6 millimeter. Wanneer je winterbanden hier niet aan voldoen, dan riskeer je een boete. Check dus voor vertrek, en ook regelmatig tijdens je reis, het profiel van je banden. 

Sneeuwkettingen

Ook op het gebied van sneeuwkettingen bestaan er in Italië geen algemene verplichtingen. Toch zijn er wegen waarop sneeuwkettingen in bepaalde periodes verplicht zijn. Dit wordt dan duidelijk aangegeven met een verkeersbord. De maximumsnelheid bedraagt bij het dragen van sneeuwkettingen 50 kilometer per uur. 

Winterbanden in zomermaanden

Sinds mei 2014 is het verboden om winterbanden in de zomermaanden te dragen. Dit geldt ook voor Nederlandse motorvoertuigen. Het is dus verboden om op de Italiaanse wegen met winterbanden te rijden met de snelheidsindex Q of lager. 

Tevens mag de band bij een hogere index dan Q geen lagere snelheidsindex hebben dan volgens de gegevens op het kentekenbewijs deel 1 is toegestaan. Het snelheidssymbool vind je op de band en is de laatste letter op de band. 

Kortom, wanneer je op reis gaat naar Italië is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Zo kan je zorgeloos genieten van je reis naar Italië!