Zijn winterbanden in Duitsland verplicht?

winterbanden duitslandBen je verplicht om winterbanden onder je auto te hebben wanneer je naar Duitsland gaat? Veel mensen vragen zich dit af en weten niet goed wat zij moeten doen. Daarom vind je in dit artikel alle informatie en regels over winterbanden in Duitsland. Daarnaast vertellen we je meer over het gebruik van Sneeuwkettingen als je voor de wintersport naar Duitsland gaat of door Duitsland naar Oostenrijk gaat. Tip: Lees ook het artikel winterbanden in Oostenrijk verplicht?

Vakantie in Duitsland

Of je nou een bezoekje brengt aan een kerstmarkt in Duitsland, op wintersport gaat in Duitsland of gewoon een weekendje weg gaat in Duitsland, je auto moet in Duitsland voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. Dit betekent dat je dus op winterbanden moet rijden als het winter wordt. Tevens moet de auto beschikken over een winteruitrusting. 

Winterbanden vanaf 2024

Er is een belangrijke wijziging ten aanzien van winterbanden en verplichte eigenschappen van winterbanden in Duitsland. Banden die zijn geproduceerd voor September 2017 hebben vaak een S of M of S+M teken of tekst op de band staan. Dit zegt niets over de kwaliteit van de banden of over de veiligheid. Daarom is het vanaf 2024 verplicht om een Sneeuwvlok icoontje op de band te hebben staan. Dit icoon is verplicht op de winterband in Duitsland. Heb je dit icoon niet dan loop je het risico een boete te krijgen.

Winterbanden verplicht

In Duitsland is het verplicht om een auto te hebben met banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. Het is dus in Duitsland verplicht om winterbanden of all season banden te hebben indien de winterse omstandigheden dat vereisen. 

Maar wanneer spreekt men in Duitsland van winterse omstandigheden? Volgens de wet is er tijdens winterse omstandigheden in ieder geval sprake van ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. 

Echter is er geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden in Duitsland verplicht is. Let wel op, want ook buiten de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse omstandigheden in Duitsland, dus ook dan ben je verplicht om winterbanden of all season banden onder je auto te hebben. 

Sneeuwketting

Het is verstandig om in de winter, wanneer je naar Duitsland gaat, standaard winterbanden onder je auto te hebben. Ook wanneer er geen sprake is van winterse omstandigheden. Je weet namelijk nooit wanneer deze kunnen optreden. Tevens is het verstandig om in de bergen een sneeuwketting mee te nemen.

Sneeuwkettingen zijn namelijk verplicht in Duitsland wanneer dit door een verkeersbord wordt aangegeven. Dit geldt ook voor auto?s met vierwielaandrijving. Met sneeuwkettingen mag je maximaal 50 kilometer per uur rijden. Al deze regels rondom winterbanden gelden in Duitsland. Zet daarom ook de sneeuwkettingen op je wintersport inpaklijst zodat je deze niet vergeet voor je vakantie. Gebruik je de onze inpaklijst dan hoef je je geen zorgen te maken daar staan ze reeds op.