Rugbyreizen
Rugbywedstrijden en rugby zelf, de sport die wordt gespeeld door echte beesten. Brede mannen die niet bang zijn voor een stootje, niet bang zijn om vies te worden en helemaal opgaan in het spel. Rugbywedstrijden zijn mooi om te zien, maar ingewikkeld om te begrijpen wanneer je de sport niet zelf speelt.
Rugby bestaat uit twee verschillende soorten: Rugby Union en Rugby League. De rugby die in Nederland gespeeld worden vallen onder Rugby Union.
De basiskenmerken van rugby
Wat zijn nou de kenmerken van rugby union? Hier heb je ze op een rijtje om de balsport rugby wat beter te leren kennen:
- Een team bestaat uit vijftien spelers
- Er wordt een eivormige bal gebruikt
- rugbywedstrijden duren twee keer veertig minuten. Na de eerste veertig minuten speeltijd wordt er van speelhelft gewisseld
- De scrum. Tijdens rugbywedstrijden is dit een belangrijk onderdeel waarvan één groep van elke partij elkaar probeert weg te duwen in een voorovergebogen houding, dit om de bal te veroveren
- In een rugbywedstrijd zul je ook de line out tegenkomen: de spelers staan achter elkaar opgesteld en proberen de bal te veroveren die vanaf de zijlijn wordt ingegooid tussen de twee rijen spelers die is gevormd
- In rugby ontstaat er een gevecht om de bal als er een tackle heeft plaatsgevonden
- Er worden penalty’s genomen: de tegenstander móet tien meter achteruit en de penalty nemer mag een trap op het doel proberen of de wegtrappen en er achteraan rennen
- In rugby kom je ook de maul tegen: de baldrager wordt aangevallen, maar alle medestanders die in fysiek contact staan met de baldrager worden niet naar de grond gebracht. Er ontstaat als het ware een gevecht om de bal
De basisregels van rugby
De basiskenmerken van rugby zijn vastgesteld dus nu is het tijd voor de regels van rugbywedstrijden.
Rugby kent tien basisregels:
- Spelers mogen rennen met de bal in de handen tijdens een rugbywedstrijd
- De rugbybal mag alleen naar achteren gegooid worden
- De speler met de bal mag tijdens rugby getackeld worden, maar alleen met de handen/armen
- De scrum wordt ingevoerd met lichte overtredingen: het laten vallen van de bal of de bal naar voren gooien (een pass naar voren maken) zijn o.a. een reden voor een scrum
- Gaat de bal uit tijdens rugby wedstrijd? Dan wordt er een line-out gevoerd
- Een penalty wordt gedaan tijdens een rugby wedstrijd als er zware overtredingen worden gemaakt: het praten tegen de scheids of buitenspel worden o.a. bestraft met een penalty
- Tijdens een rugbywedstrijd kun je ook buitenspel staan: als je voor de speler rent/staat die de bal in bezit heeft
- Bij de maul wordt je als balbezitter aangevallen door de tegenstander, je wacht op je teamgenoten en beschermt de bal als het ware met je leven terwijl de tegenstander de bal probeert af te pakken
- Tijdens rugby is het toegestaan om de bal weg te schoppen
- Als laatste is het belangrijk om in een rugbywedstrijd de tegenstander en scheids met respect te behandelen
Het veld
Het veld waar rugby op gespeeld worden wordt benaamd met ?The Pitch?, vaak een veld wat bestaat uit gras is officieel 100×70 meter. De palen op het rugbyveld staan op de doellijn en achter de doellijn ligt de achterlijn. Tijdens een rugbywedstrijd heb je gescoord als je tussen deze twee lijnen de bal neerdrukt.
De outfit
Rugby is nogal een lompe sport om het even zo te noemen. Je vecht met je leven om de bal en om te scoren tijdens de rugbywedstrijd, er wordt met echte passie gespeeld tijdens rugby en daarvoor is een goede outfit nodig. Deze rugby outfit wordt je ?rugbykit? genoemd.
Je rugbykit bestaat uit een stevig rugyshirt, een rugbyshort (nee geen rok, maar gewoon een korte broek), rugbysoekken en rugbyschoenen. De nieuwheid of mooiheid van je rugbykit is niet belangrijk in deze gruwelijke balsport tijdens de training, bij de rugbywedstrijden is het ook geen prioriteit, maar zien de kits er over het algemeen beter uit.
Naast de kledingstukken behoren een bitje of mondbeschermer ook tot je kit wil je je mooie gebit in stand houden.
Scoren tijdens een rugbywedstrijd
De prioriteit van rugbywedstrijden is scoren, scoren en nog een scoren om zo jezelf en je team naar de overwinning te slepen.
In een rugbywedstrijd heb je de mogelijkheid om op verschillende manieren te scoren:
- De bal trappen tussen de verticale palen en boven de dwarslat in het verdedigingsgebied van de tegenstander. Drie punten kun je hiermee scoren in de rugbywedstrijd
- Een try maken: de bal over de tryline van de tegenstander drukken tijdens de rugbywedstrijd. Een try lever vijf punten op in rugbywedstrijden
- Een conversie maken: heb je een try gemaakt tijdens je rugbywedstrijd? Dan kan je proberen een extra score te behalen door de conversie. Dit doe je doormiddel om te proberen tussen de palen te schieten, als dit lukt verdien je twee punten extra.
- Penalty wordt gemaakt in een rugbywedstrijd door een overtreding van de tegenstander. Het toegekende team kan een vrije trap op de goal maken. Is de penalty raak? Dan krijg het team drie punten erbij (twee punten waard)
- Drop-goal, in rugbywedstrijden is het ook mogelijk om te scoren via ene dropgoal. Een dropgoal wordt gemaakt in een rugbywedstrijd als de speler de bal uit zijn handen laat stuiten (in een open spel) voordat hij de bal door de palen schiet. Een dropgoal levert drie punten op voor het team
Het team
Het spelende rugbyteam op het veld tijdens rugbywedstrijden bestaat uit vijftien spelers. Elke man zijn eigen taak, met zijn eigen rugnummer. Het team is verdeeld in twee categoriën: de forwards (pack) en de backs (three quarters). De Pack en de Three quarters zijn te herkennen aan hun rugnummer tijdens de rugbywedstrijd.
- De forwards (pack): nummer één t/m nummer acht
- De back (three quarters): nummer negen tot en met nummer vijftien
Forwards kunnen niet de positie van backs innemen en andersom ook niet. Speel je als forward ben je ook écht een forward en ben je een back dan ben je ook écht een back tijdens de rugbywedstrijd.
In de keiharde balsport krijg je een positie toegewezen of je pakt de plek zelf door je talent. De positie die jij volbrengt is ook de enige positie voor jou, ben je een winger dan kan je niet ineens een hooker zijn.
De posities binnen het veld
In een rugbywedstrijd neemt elke speler zijn eigen positie in. Rugby kent elf posities die ingenomen worden tijdens rugbywedstrijden. De elf posities zijn:
- De loose head prop, de loose head prop zit in de eerste rij van de scrum. Onderdeel van de eerste rijers tijdens rugbywedstrijden en een van de mannetjes van het team. Hun kwaliteiten liggen in hun kracht en hardheid. De loose head prop ondersteunt de hooker in de scrum en in de line-out vaak de springers in een rugbywedstrijd.
- De hooker, ook de hooker zit in de eerste rij van de scrum tijdens rugbywedstrijden. Hij blinkt uit in zijn kracht en hardheid en is de middelste van de twee in de scrum ondersteunt door zijn props. Doordat hij in het midden van de scrum staat heeft hij zijn voeten vrij om de bal zo snel mogelijk naar achter te werken tijdens de ingooi. Tijdens de line-out is de hooker vaak de ingooier.
- De tight head prop, ook de tight head prop zit in de eerste rij van de scrum en ondersteunt met de loose head prop de hooker tijdens rugbywedstrijden. Ook hij moet het hebben van zijn kracht en hardheid. Net als de loose head prop ondersteunt de tight head prop de springers tijdens line-out in een rugbywedstrijd.
- Tweede rijer, de tweede rijers die met zijn tweeën zijn vormen de motor van de scrum. Ook vangen zij verdedigend de kracht op van de scrum, ze ?locken? zichzelf met gestrekte benen in de grond. De tweede rijers zijn lang en sterk en vormen vaak de springers in de line-out tijdens rugbywedstrijden.
- Flanker, flankers zijn met zijn tweeën en zijn onderdeel van de derde rij in de scrum. De flankers proberen zo snel mogelijk de aanval van de tegenpartij te verstoren in het begin van de rugbywedstrijd en worden ook wel de werkpaarden genoemd.
- Nummer acht, de nummer acht vormt de laatste man in de scrum. Hij is de stuurman van de scrum en controleert met zijn voeten de gewonnen bal. Pas als de bal buiten de scrum is mag de scrumhalf hem oppakken. Nummer acht is vaak een lange en stevige speler, die in zijn eentje door de verdediging kan breken in de rugbywedstrijd.
- De scrumhalf, de scrumhalf is de verbdingsschakel tussen de voorwaartsen en de driekwarten. In een rugbywedstrij ontvangt hij de bal van de scrum en speelt deze naar de driekwarten.
- De flyhalf, tijdens rugbywedstrijden vormt de flyhalf de eerste schakel van de driekwarten en is daarmee de spelbepaler. Zijn taak is om zoveel mogelik terrein te winnen, hij moet snel de juiste beslissing kunnen maken.
- De eerste center, in een rugbywedstrijd heeft de eerste center een aanvallende taak en moet door middel van zijn snelheid zoveel mogelijk terrein winnen en door de verdediging heen breken.
- De tweede center, ook moet de tweede center door middel van zijn snelheid zoveel mogelijk terrein winnen en door de verdediging heen breken. De tweede center moet in een rugbywedstrijd alleen nog net iets meer loopvermogen hebben dna de eerste center.
- De wing, de wingers zijn de echte renpaarden in een rugbywedstrijd. Zij zijn degene die door de verdediging moeten lopen om te kunnen scoren. Er is een linker en rechter wing die elk zijn eigen deel van het veld bezit.
Tijdens een rugby wedstrijd gaat het om scoren, teamwork en je passie voor de sport. Punten scoren en je team ondersteunen is het doel wat je voor ogen hebt tijdens je rugby wedstrijd. De sport waar je techniek, balvaardigheid, snelheid, conditie, durf, doorzettingsvermogen en het belangrijkste teamgeest voor nodig hebt.
Rugby de teamsport, waar je alleen kansloos, maar met je teamgenoten sterk bent. Een echt spektakel om naar te kijken en een passie om te doen.