Rugby Ierland

rugby ierland, ierland rugby Ierland behoort bij de beste rugby landen ter wereld. Een van de deelnemers van de wereldkampioenschappen en meervoudige winnaars van het zeslandentournooi. Ierland een echt rugbyland. Toch wordt Ierland als een van de slechtste rugbylanden beschouwt in de geboortekring van rugby, de home nations. Engeland, Schotland en Wales steken duidelijk boven Schotland uit als het gaat om rugby.

Toch weet Ierland zijn rugby te professionaliseren en dat is te zien aan alle overwinningen die ze maken in de afgelopen tijd. Wedstrijd na wedstrijd halen ze binnen en houden de thuissport in ere.

Het begin van rugby Ierland

In 1875 speelde Ierland zijn allereerste rugbywedstrijd, met niet heel veel succes. Hun eerste interland verloren ze tegen buurland Engeland en ook gingen ze ten onder tegen Engeland in hun eerste thuiswedstrijd. Ierland boekte niet veel succes in hun nationale sport, pas zes jaar later in 1881 wonnen ze hun eerste wedstrijd, ze versloegen buurland Schotland.

De jaren erna boekte Ierland niet veel successen, in 1894 groeide ze echter met speren omhoog: ze versloegen alle buurlanden Engeland, Schotland én Wales. De eerste Triple Crown was binnen. Daarna ging de rollercoaster zijn daling weer maken, Ierland won niet veel, maar gaven niet op.

Tot het jaar 1948 kwam toen trok de rugby rollercoaster van Ierland omhoog, het beste jaar voor de rugby in Ierland. In 1948 wonnen ze hun eerste grand slam: ze sloegen zich door Frankrijk, Engeland, Schotland en Wales heen. Jaren erna waren helaas weer afdalingen voor het rugby in Ierland.

Toch bleef Ierland spelen en ze professionaliseerde zichzelf in de twintigste eeuw, Ierland werd beter, ze groeide en het was één helling omhoog. Ze wonnen wedstrijd na wedstrijd, ze wonnen keer op keer de Triple Crown en klommen omhoog in het zeslandentoernooi.

Het Ierse rugbyteam

In de internationale wedstrijden worden de Republiek Ierland én Noord-Ierland vertegenwoordigd door het Ierse rugbyteam. Het team dat slap begon, maar ijzersterk is en heeft bewezen dat ze een echt rugbyland zijn. Ze eren de sport, hebben diepte punten gehad, maar zeker veel hoogtepunten waar er steeds meer aan toegevoegd worden.

Het Tenue

Het tenue van het Ierse rugbyteam is in de prachtige kleuren van het land: groen met wit. Het shirt van de rugbyers is compleet groen met witte details op de mouwen. Het broekje is wit en de sokken matchen met hun witte en groene kleuren goed bij de rest van de outfit.

Het rugby stadion van Ierland

Het rugby in Ierland heeft zijn eigen rugbystadion genaamd Landsdowne Road. Het nationale rugbyteam van Ierland speelt traditioneel zijn wedstrijden in dit stadion, wat eigendom is van de Ierse rugbybond.

Het echte rugby stadion van Ierland is gebouwd in 1872  en zes jaar later in 1878 werd hier het eerste interland gespeeld tussen het rugby van Ierland en Engeland.

Lansdowne Road, wat het thuisstadion is van de rugby in Ierland worden de meeste wedstrijden gespeeld, maar ook wordt er in andere stadions rugby gespeeld. Onder de stadions waar Ierland rugby speelt vallen onder andere stadions in Ravenhill in Belfast.

Een ander bekend stadion waar de rugby in Ierland vaak wordt gespeeld als het niet mogelijk is in de Lansdowne Road is het Croke Park. Het stadion met 82.500 zitplaatsen wat gebruikt wordt voor andere traditionele sporten in Ierland is perfect voor de rugby in Ierland.

Rugby Ierland en het wereldkampioenschap

Ierland, het buurland van de geboorteplaats van rugby, speelde elk wereldkampioenschap mee. Kwamen soms maar tot de tweede ronde, maar haalde ook heel wat overwinningen binnen. Een echt rugbyland die de sport in ere houd door te knokken en zich te blijven bewijzen. Ook Ierland is dit jaar weer gekwalificeerd voor de WK finale van 2015, hoer ver gaan ze komen? Halen ze het maar tot de tweede ronde of winnen ze dit keer? En welke plaatsen heeft Ierland verovert in de afgelopen zeven edities van het WK? Hier een overzicht:

  • WK 1987: In de eerste editie van het WK kwam Ierland in de kwartfinale
  • WK 1991: In 1991 haalde ze met hun rugbyteam weer de kwartfinale
  • WK 1995: Ierland en zijn rugbyteam haalde derde keer op een rij de kwartfinale
  • WK 1999: Haalde het maar tot de tweede ronde van het WK rugby
  • WK 2003: Ierland knokte verder en strijde weer tot de kwartfinale van het WK rugby
  • WK 2007: In 2007 valde ze na de eerste ronde al af (twee overwinningen)
  • WK 2011: Ierland kwam terug en in 2011 stonden ze weer in de kwartfinale
  • WK 2015: Gaat het rugbyteam van Ierland dit jaar winnen, gaat het ze lukken?