Six Nations Rugby

six nations rugby, six nations, zeslandentoernooiHet Six Nations Rugby, of het zeslandentoernooi beter bekend in Nederland. Het belangrijkste rugbytoernooi op het noordelijk halfrond, dat is het Six Nations Rugby. De naam zeslandtoernooi verklapt eigenlijk al wat het is: dé wedstrijd tussen de zes rugbyteams van zes verschillende landen. Wat houden deze six nations nou eigenlijk verder in, wanneer worden gespeeld, wie zijn de deelnemers en wat valt er te winnen?

Six nations rugby en zijn onstaan

Het zeslandentoernooi wat sinds 2000 bestaat is op het WK rugby na het belangrijkste rugby toernooi. Dat de geschiedenis van de Six Nations Rugby pas in 2000 begint wil niet zeggen dat het eigenlijk al eeuwen oud is. Het begon allemaal in 1883, toen het zeslandentoernooi nog niet met zes landen gespeeld werd.

De Six Nations rugby begon met de naam vierlandentoernooi met de Home Nations wie bestond uit Engeland, Schotland, Ierland en Wales: de geboortelanden van rugby. De Home Nations werd uitgebreid met Frankrijk en sindsdien werd de naam het vijflandentoernooi of de five nations in 1910.

In 2000 mocht het vijflanden tournooi nog een rugbyland verwelkomen en de naam werd officieel verandert naar de six nations rugby. Het zeslandentoernooi was geboren.

De deelnemers van de Six Nations rugby

Van het vierlanden, naar het vijflanden en uiteindelijk het zeslandentoernooi. Wie doen er mee vanaf het begin en wie zijn de uiteindelijke landen van de Six Nations rugby?

Het begon allemaal in 1883 met de rugbylanden Engeland, Schotland, Ierland en Wales.

Toen rugby in Frankrijk geïntroduceerd werd was het gelijk populair en in 1910 ging dan ook Frankrijk deelnemen aan het belangrijke toernooi toen getransformeerd naar het vijflandentoernooi of de five nations rugby. En toen in 2000 kwam Italië bij de club en de geboorte van de six nations rugby vond plaats.

Het zeslandentoernooi wordt dus gespeeld door: Engeland, Schotland, Ierland, Wales, Frankrijk en Italië

Prijzen die er te winnen vallen op de Six Nations

Buiten het toernooi te winnen (het team met de meeste punten) vallen er verschillende prijzen en titels te bemachtigen op de Six Nations rugby dit zijn de volgende:

  • De Grand Slam, dit is wanneer de winnaar álle gespeelde wedstrijden heeft gewonnen
  • De Triple Crown, de Triple Crown binnenhalen is alleen mogelijk voor één van de Home Nations (Engeland, Schotland, Ierland of Wales). Je behaald de Triple Crown als je álle andere Home Nations verslaat tijdens het zeslandentoernooi
  • De Calcutta Cup, tijdens de Six Nations rugby kunnen alleen Engeland of Ierland deze cup bemachtigen. De winnaar van de wedstrijd tussen Engeland en Schotland mag de prijs in ontvangst nemen
  • De Millennium Trophy, dit is een gevecht tussen Engeland en Ierland op het zeslandentoernooi
  • De Centenary Quaich, is voor de winaar van de wedstrijd tussen Ierland en Schotland
  • De Giuseppe Garibaldi Trophy, sinds 2007 is deze prijs te winnen op de Six Nations rugby. De strijd om deze prijs gaat tussen Frankrijk en Italië
  • De Wooden Spoon, de Wooden Spoon is voor de grote verliezer, het team dat álle wedstrijden heeft verloren