Rugby Frankrijk

rugby frankrijk, frankrijk rugbyRugby in Frankrijk, Frankrijk is één van de beste rugbylanden ter wereld in de rugbygeschiedenis. Het land dat in elk wereldkampioenschap heeft gestaan. Rugby in Frankrijk heeft een rijke geschiedenis, van het begin tot de verandering die het tenue van het Franse rugbytream heeft doorgemaakt. Een rugbyreis naar Franse rugbyland is een aanrader. Frankrijk is een rugbyland. Hoe komt dit nou? En wat moet je weten over rugby in Frankrijk?

Het begin van rugby Frankrijk

Rugby in Frankrijk begon als een echte studentensport, het begon allemaal toen studenten en handelaren uit Groot-Brittannië in 1872 in Frankrijk kwamen. Op scholen en universiteiten hadden de leerlingen al snel de smaak van rugby te pakken. De Franse en Engelse teams daagde elkaar uit en zo werden er al gauw rugbyverenigingen opgericht op de scholen in Frankrijk en rugby in Frankrijk was geboren.

In 1906 werd echter pas de echte strijd gevoerd: de eerste officiële interland van het rugby in Frankrijk werd gespeeld en de eerste partij was verloren tegen Nieuw-Zeeland. De jaren erna bleef ruby in Frankrijk hangen, verliezen, verliezen en nog een verliezen deden ze. Tot de tweede wereldoorlog won het Franse rugbyteam één wedstrijd.

Toch gaf Frankrijk de moed niet op, rugby werd populairder en spelers werden beter. Na de Tweede Wereldoorlog wonnen de Fransen het ene na het andere toernooi en de populariteit en het niveau groeide daardoor nog meer.

Het Franse rugbyteam

Het Franse rugbyteam vertegenwoordigt het rugbyland Frankrijk in internationale wedstrijden. Zoals het vijflanden toernooi (tegenwoordig het zeslanden toernooi), Europese kampioenschappen, de Olympische Spelen en dé wedstrijd: het wereldkampioenschap rugby waar Frankrijk vanaf de eerste editie aanzienlijk aan meedoen.

Het Tenue

In de begin jaren van de rugby in Frankrijk was het met trots gedragen tenue compleet wit, de kleur van puurheid en rust. Op de borst van het eervolle tenue pronkten twee cirkels, eentje in de kleur rood en de andere blauw.

Marcel Communeau de Franse aanvoerder wou een ander, meer betekenisvolle symbool gebruiken op het tenue voor Frankrijk. Het teken van trots, strijdvaardigheid, het dier dat op nodige momenten agressief kan zijn werd het nieuwe symbool van Frankrijk rugby: de haan werd met trots gedragen op het nieuwe tenue. In jaren is de haan ontwikkeld hoe die eerst in het rood met blauw met trots op de borst stond, straalt hij nou in de kleur van overwinning: goud. De gouden haan werd een groot succes en wordt gezien als het nationale sport symbool van rugby in Frankrijk.

Het in eer gehouden tenue van de rugby in Frankrijk kreeg zijn laatste ontwikkeling: het geheel witte tenue werd vervangen door een blauw shirt, witte broeken en rode sokken. De spelers dragen met trots de kleuren van de nationaliteit van Frankrijk met zich mee.

Het rugby stadion van Frankrijk

De plek waar de mooiste spelen worden gegeven voor Frankrijk: het Franse rugby. Stade de France waar rugby in Frankrijk en de interlands worden gehouden, het stadion wat vlakbij Parijs is gelegen.

Frankrijk rugby wordt met trots gespeeld in Stade de France, met een capaciteit van 80.000 maakt dit het tot het grootste stadion van Frankrijk.

Rugby in Frankrijk wordt ook vaak gespeeld in andere stadions, de steden die populair zijn voor Frankrijk rugby zijn Marseille en Toulouse. In het Zuiden van Frankrijk is het Franse rugby erg populair vandaar dat deze zuidelijke steden erg populair zijn om rugby in Frankrijk te spelen.

Rugby Frankrijk en het wereldkampioenschap

Frankrijk een rugbyland, een topper in het wereldkampioenschap. Vanaf de eerste editie doet Frankrijk al met zijn rugbyteam mee en slaat zich er altijd goed doorheen. Zo staan ze regelmatig in de top vier en eindigd het Frankrijk rugby vaak op de tweede plek. Wereldkampioen worden is het rugbyteam van Frankrijk echter nog nooit gelukt. Aanstaande jaar 2015 krijgen ze weer een kans, dan viert het WK rugby alweer zijn achtste editie. Welke plaatsen heeft Frankrijk verovert in welk WK? Hier een overzicht:

  • WK 1987: Frankrijk werd tweede
  • WK 1991: Frankrijk plaatste zich in de kwartfinale
  • WK 1995: Frankrijk werd derde
  • WK 1999: Frankrijk werd net geen wereldkampioen en werd tweede
  • WK 2003: Frankrijk werd vierde
  • WK 2007: Frankrijk werd weer vierde
  • WK 2011: Frankrijk plaatste zich als tweede in dit WK
  • WK 2015: Frankrijk, zal het ze in 2015 lukken?