Barcelona: Sagrada Família

Dit is een basiliek in Barcelona en betekent de 'Heilige Familie'. Het is is een ontwerp van Antoni Gaudí.
In 1882 werd de eerste steen van deze kerk gelegd en tot de dag van vandaag wordt er nog aan gebouwd. De officiële opleveringsdatum zou in 2026 zijn, de snelheid waarmee deze bouw vordert ligt voor een groot deel aan de giften van de bezoekers. 

Architect Antoni Gaudí heeft deze basiliek ontworpen, net zoals een aantal andere karakteristieke bouwwerken in Barcelona. Gaudí staat bekend als een voorganger van het Catalaans modernisme wat nauw verwant is aan de Jugendstil.

De Sagrada Familia wordt door velen gezien als hét grote meesterwerk van Gaudí, al zijn opvattingen over architectuur heeft hij hier in samengevat. Tijdens de bouw wilde Gaudí van alles op de hoogte gehouden worden en hield hij alle details in de gaten. Hij bleef zijn ideeën continu veranderen totdat de stijl niet meer Gotisch te noemen was.

Het is tevens het laatste werk van Gaudí geweest. Hij was zo met het bouwen van deze kerk bezig dat hij na 1914 geen andere opdrachten meer aangenomen heeft. De laatste jaren van zijn leven heeft hij aan deze kerk gewerkt en hij heeft zelfs een tijdje op de bouwplaats gewoond.
Helaas kreeg Antoni Gaudí in 1926 een fataal ongeluk, hij werd door een tram aangereden en overleed drie dagen later in het Hospital de la Santa Creu. Gaudí werd begraven in de crypte van zijn meesterwerk, de Sagrada Familia.