Barcelona: La Rambla

De La Rambla van Barcelona, ook wel de klassieke promenade genoemd, was oorspronkelijk een droge rivierbedding die bij hevige regenval het water van de bergen naar de zee leidde.
Nu is La Rambla een drukke brede en gezellige wandelboulevard. Het loopt van Plaça de Catalunya tot aan Port Vell, het oudste havengedeelte van Barcelona. La Rambla's totale lengte is ongeveer 1200 meter en opgedeeld in vijf gedeeltes.

Rambla Canaletes:
Het 'jongste' gedeelte van La Rambla. Hier staat onder andere de Font les Canaletes, de Canaletes-fontein. Als je uit deze fontein een slok water neemt, keer je, volgens de legende, zeker terug naar Barcelona. 

Rambla dels Estudis:
Dit is het tweede gedeelte van La Rambla, vernoemd naar het vroegere academische 16e-eeuwse instituut genaamd Estudis Generals. Tussen het studentenvolk zijn hier dierenhandelaren en straatartiesten te vinden.
Veel bezochte bezienswaardigheden langs dit gedeelte van La Rambla zijn Església de Betlem en het Palau Comillas.

Església de Betlem: Dit godshuis is gebouwd in barokstijl. De ingang heeft een door gevlochten zuilen omgeven portaal. Aan de binnenkant is het een eenvoudige soberheid die je tegemoet komt. Dit komt doordat het gehele interieur in het eerste jaar van de Spaanse Burgeroorlog (1936) is verwoest door een brand. 

Rambla St. Josep:
Het derde gedeelte en gezellige stuk van La Rambla. Het is vernoemd naar een klooster dat er tot de 19e eeuw heeft gestaan. Dit gedeelte bevat vele bloemenstalletjes welke een gezellige sfeer meegeven aan de bezoekers.
De belangrijkste bezienswaardigheden van dit gedeelte zijn het Palau de la Virreina, Mercat de la Boquiria en het Casa Bruno Quadros.

Palau de la Virreina: Deze Catalaanse barok met rococo-elementen was oorspronkelijk bedoeld als paleis voor Manuel Amat i Junyent, onderkoning van Peru. Na zijn dood werd het van zijn weduwe en werd de naam; 'Paleis van vice-koningin (virreina)'. Op dit moment is hier een kunstmuseum in gevestigd.

Mercat de la Boqueria: Traditionele weekmarkt waarop meer dan 500 mensen actief zijn. Deze markt heeft een overweldigend aanbod aan vers fruit, verse groenten, vlees en delicatessen. 

Casa Bruno Quadros: Ook wel het huis van de paraplu's genoemd. Architect Josep Vilaseca heeft zich laten inspireren door verschillende culturen en deze gecombineerd met moderne stijl. Het huis is een bezienswaardigheid door alle wonderlijke draken- en paraplusculptures. 

Rambla dels Caputxins:
Ook dit vierde gedeelte van La Rambla is vernoemd naar een kapucijnen-klooster dat er vroeger stond. Toeristische trekpleisters hier zijn: Gran Teatre del Liceu, Plaça Reial, Palau Güell. 

Gran Teatre del Liceu: In 1847 was dit theater al hét culturele trefpunt voor toonaangevende burgers van die tijd. Helaas zijn er ook drie tragische gebeurtenissen verbonden met de opera. Een eerste brand in 1861, in 1893 een aanslag tijdens een voorstelling welke 20 levens eistte en een tweede brand die alles verwoestte in 1994. Na de wederopbouw zijn er sinds 1999 weer regelmatig voorstellingen te zien. 

Plaça Reial: Dit klassieke Spaanse plein ligt in het zicht van de La Rambla. Het plein heeft een echte mediterraanse uitstraling en het is er de gehele dag door gezellig druk. Mensen, jong en oud, kunnen elkaar hier de gehele dag ontmoeten in de restaurants of bars, welke om 02.00 uur sluiten. 

Palau Güell: Dit paleis staat in de buurt van La Rambla. Als je binnenkomt zie je al dat hier bij het maken ervan nergens op bezuinigd is. Graaf Eusebi Güell Bacigalupi liet poorten van eikenhout en jaloezieën van ebbenhout plaatsen. Ook liet hij plafonds versieren met mahonie, keramiek en smeedijzeren elementen. Zelfs 'valse ramen' mochten hier niet ontbreken. 
Dit heeft de 'lievelingsarchitect' van de graaf gedaan genaamd Antoni Gaudí, en met succes. Het zes etages hoge Palau Güell behoort sinds 1984 tot de door UNESCO als werelderfgoed aangewezen gebouwen. 

Rambla Santa Mònica:
Het laatste gedeelte van la Rambla is ook vernoemd naar een klooster vanwege het augustijnenklooster Santa Mònica. Het is het meest zuidelijke gedeelte van La Rambla en loopt tot aan de oude haven van Port Vell door. 
Van Plaça de Catalunya tot aan het Monument van Columbus aan de oude haven loopt dit gedeelte door.
Bij dit gedeelte vindt je terrasjes, dierenhandelaars, bloemenstands en vele straatartiesten. Denk hierbij aan muzikanten, straatpoëten, levende standbeelden en tekenaars.