Tips voor autovakantie

file, zwarte zaterdag, tips autovakantieTips voor een autovakantie, want ieder jaar trekken tienduizenden mensen er weer op uit met de auto. Of ze nou gaan kamperen of in een hotel slapen, de autoreis is voor iedereen hetzelfde: lang en vermoeiend. Veel vakantiegangers kijken dan van te voren ook echt op tegen deze autorit. In dit artikel geven wij een aantal tips om deze lange reis zo comfortabel mogelijk te maken. 

Zwarte zaterdag

Elk jaar staan er opnieuw ontzettend lange files richting de populaire vakantielanden. Zo ontkomen Frankrijk en Duitsland niet aan de files in de drukke zomerperiode. Een belangrijke tip voor een autovakantie is dan ook om de zwarte zaterdag(en) te mijden. Reis in plaats van op zaterdag op donderdag of zondag. Op deze dagen is het relatief rustig op de weg. 

Tolwegen 

Tip voor de autovakantie: let op de tolwegen. Steeds meer landen in Europa maken gebruik van tolwegen of willen gebruik gaan maken van tolwegen en tijdens een autovakantie kom je ze geheid tegen. Tolwegen worden steeds vaker elektronisch betaald. Bij sommige kan je nog met contant geld betalen, maar dit verdwijnt langzamerhand. Hieronder lees je hoe de tolwegen per land geregeld zijn.

Duitsland

In Duitsland is in sommige gebieden een milieusticker verplicht. Iedereen die wel eens naar of door Duitsland reist, kan te maken krijgen met deze zogenoemde “Umweltzones”. In deze zones mag je alleen rijden als je voertuig een milieusticker heeft die overeenkomt met de classificatie die bij die “Umweltzone” hoort. Reis je dus naar of door Duitsland, dan is het handig om je auto te voorzien van een milieusticker.

Tevens moet je vanaf 2016 ook in Duitsland tol betalen. Momenteel hoeven alleen buitenlandse vrachtwagens tol te betalen in Duitsland, maar de planning is dat ook auto's vanaf 2016 tol zullen moeten betalen op de wegen in Duitsland. 

Frankrijk

In Frankrijk kan je kiezen om je tol elektronisch te betalen of om contant te betalen. Maar door elektronische tolwegen is de doorstroming veel beter, waardoor je minder lang in de rij hoeft te staan. Zo verloopt de autovakantie een stuk soepeler. Sinds de zomer van 2014 is het mogelijk om een elektronische tolbadge te kopen in Nederland. Met deze elektronische tolbadge kan je overal in Frankrijk de tol betalen én bij 250 parkeerterreinen in Frankrijk betalen.

Portugal

Een autovakantie naar Portugal? In Portugal is het sinds 2010 bij een aantal snelwegen alleen nog maar mogelijk om de tol elektronisch te betalen. De stukken snelweg waar je tol moet betalen worden aangegeven met ‘portagem electronica’ of ‘electronic doll only’.

Noorwegen

Ook Noorwegen heeft zo’n 50 tolstations. In Noorwegen is het echter alleen maar mogelijk om elektronisch te betalen. Voor deze elektronische betaling moet je eerst een creditcard online registreren. Tevens is het bij de Noorse tolwegen mogelijk om achteraf te betalen. Je krijgt dan een factuur thuisgestuurd. Zo kan je genieten van een zorgeloze autovakantie. 

Veilig inpakken

Een andere tip voor een autovakantie is verstandig inpakken. Zorg bijvoorbeeld dat er geen bagage los ligt in de auto, maar dat alle koffer en tassen zo strak mogelijk zijn ingeladen in de auto. Zo kan de bagage niet gaan schuiven als je remt of optrekt. Verder is het belangrijk dat je de zware bagage onderop legt en lichte bagage bovenop. Tevens is het handig om de zware bagage zo dicht mogelijk bij de achteras te leggen. Hierdoor krijg je een betere weg ligging met je auto. 

En onze laatste tip voor een autovakantie wat betreft inpakken: let op het maximale gewicht. Ieder jaar overschrijden veel mensen dit maximale gewicht. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties tijdens de autovakantie. 

[pro_ad_display_adzone id=”8548″]