Wat is zwarte zaterdag?

zwarte zaterdag, wat is zwarte zaterdag, zwarte zaterdag wat is dat?Zwarte zaterdag, de dag dat je het liefste veilig in je huis blijft, op je fiets of te voet je reis gaat voltooien. Zwarte zaterdag, de dag dat je beter niet in je auto kan zitten en je vakantie niet hoeft te plannen tenminste als je zonder stress en drukte op vakantie wilt. Zwarte zaterdag is een uitdrukking in het verkeer die de extreme drukte aanduid in het Europese autoverkeer.

De vrijheid die je hebt als je met je auto op vakantie gaat is ineens verdwenen en dit allemaal door zwarte zaterdag. Hoe, wat en waar is de zwarte zaterdag? Dat lees je hier.

Oorsprong zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag, hoe zijn we op die naam gekomen? Waar vindt zwarte zaterdag nou eigenlijk zijn oorsprong? Het begrip zwarte zaterdag is geboren in Frankrijk en wordt in het land van stokbroden en de Eiffeltoren gebruikt als Samedi Noir (letterlijk zwarte zaterdag).

De naam kent zijn oorsprong uit de gebeurtenis op 31 juli 1982, in het plaatsje Beaune reed een bus in op enkele auto’s. Dit kwam allemaal door de drukte op deze dag, bij het ongeval kwamen 53 mensen om waaronder 46 kinderen, een zwarte zaterdag dus.

Tegenwoordig wordt zwarte zaterdag gebruikt voor de drukste weekenden op de Europese wegen: de laatste zaterdag van juli en de eerste zaterdag van augustus.

Oorzaak zwarte zaterdag

Wat is nou de oorzaak van de zwarte zaterdag en waarom blijven mensen op deze dag vertrekken naar hun vakantiebestemming? Het antwoord is heel simpel, in het hoogseizoen kan je vaak niet anders boeken: mensen krijgen vaak/ willen vaak vakantie rond dezelfde tijd en van zaterdag tot zaterdag boeken is nou eenmaal de enige oplossing. Nederlanders, Belgen, Duitsers en Fransen vertrekken opzelfde dag met de auto naar een Europese bestemming en dit is de grote oorzaak van de welbekende zwarte zaterdag, de dag van de immense drukte op de Europese wegen.

De oplossing voor zwarte zaterdag

De oplossing voor de zwarte zaterdag die is ingevoerd is de vakantie periodes zoveel mogelijk te verspreiden. Zo zie je in ons kikkerlandje dat het noorden en het zuiden allebei een andere vakantie periode hebben. Ook is dit systeem ingevoerd in andere Europese landen wat een negatief gevolg heeft gehad in plaats van een positief: we hebben nu namelijk niet meer één zwarte zaterdag, maar meerdere zwarte zaterdagen.

Zwarte zaterdag: wat kan je zelf doen?

Naast het feit dat de zwarte zaterdag ongedaan kan worden, kan je er zelf natuurlijk wel iets aandoen om deze stressvolle dag te vermijden. Als je kinderen hebt is het natuurlijk moeilijk te vermijden, maar heb je deze niet? Neem lekker in september vrij en geniet dan volop van de zonnestralen of koop een vliegticket en ga op reis naar een mooi ver land of minder ver Europees land.