Afmetingen voor handbagage

handbagage afmetingen en gewichtHandbagage meenemen in het vliegtuig is ideaal. Je hebt altijd de belangrijke en handige spullen bij de hand, zoals je paspoort en vliegtickets. Handbagage heb je in alle soorten en maten.

Voorbeelden van handbagage zijn:

Koop hier je handbagage koffer

Wat zijn de regels omtrent handbagage?

Maar wat je ook voor soort handbagage meeneemt, er zijn altijd regels aan verbonden. De belangrijkste regels gaan over de inhoud en over de maximale afmetingen en het gewicht van de handbagage.

Regels voor bagage verschillen per luchtvaartmaatschappij. Meestal kan je op de achterkant van je vliegticket de voorwaarden vinden die bij de luchtvaartmaatschappij gelden waar jij mee vliegt.

Meestal mag je maar één stuk bagage per persoon meenemen. Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn schappelijk en laten je daarnaast nog bijvoorbeeld je laptoptas meenemen. Andere luchtvaartmaatschappijen daarentegen zijn minder schappelijk en laten je betalen voor elk extra stuk bagage.

Maximale afmetingen en gewicht voor handbagage

Voor de afmetingen van handbagage zijn door de IATA (brancheverening luchtvaart) regels opgesteld. Als je de lengte, de breedte en de diepte van de handbagage bij elkaar optelt, mag dit maximaal op 115 centimeter uitkomen.

Het maximale gewicht van je bagage verschilt ook per luchtvaartmaatschappij. Dit gewicht varieert tussen de 5 en 12 kilogram. Het is dan ook belangrijk om voor vertrek goed te checken wat de maximale afmetingen en het maximale gewicht van zowel de handbagage als de ruimbagage mag zijn.

Afwijkende afmetingen en gewicht bij airlines

Er zijn per airline soms grote verschillen wanneer het gaat over wat je wel aan boord van de cabine mag meenemen en in het vliegtuig mag gebruiken. Ook zijn er verschillen over welke producten je wel of juist niet verplicht moet inchecken.

Om je te helpen hebben we een lijstje gemaakt met de belangrijkste airlines en hun voorwaarden voor bagage zowel dat je zelf mee mag nemen aan boord als ruimbagage.

Nog even kort wat gangbaar is:

  • 5 tot 10 kilo
  • Lengte van je koffer nooit langer dan 115 cm
  • Medische apparatuur of hulpmiddelen mits, vooraf gemeld mogen aan boord
  • Muziek instrumenten mogen vaak meegenomen worden mits vermeld
  • Lees de documenten die je ontvangt van de airline goed door
  • Kijk kritisch naar wat je mee neemt aan boord van het vliegtuig