Vakantie Turkije, voor ieder wat wils

vakantie turkijeEen vakantie naar Turkije, het land met een kustlijn van meer dan 6500 kilometer en minimaal 300 dagen zon. Dit maakt Turkije een perfecte bestemming voor zonvakanties. Witte stranden, prachtige baaien, een mooi landschap en talrijke bezienswaardigheden. Turkije heeft veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. 

Boek nu een zonvakantie naar Turkije!

Het weer in Turkije

Turkije is een van de populairste vliegbestemmingen van Nederlanders. Veel Nederlanders kiezen voor een vakantie naar Turkije vanwege de hoge temperaturen en het grote aantal zonuren in de zomermaanden. Langs de kust van Turkije heerst een mediterraan ofwel zeeklimaat, met milde winters, warme zomers en weinig neerslag in de zomermaanden. Het oostelijke deel van Turkije heeft een gematigd landklimaat met het gehele jaar kans op neerslag. Centraal Turkije heeft daarentegen een steppeklimaat met relatief weinig neerslag op jaarbasis, koele winters en warme zomers. 

Als je er voor kiest om in de meivakantie naar Turkije te gaan moet je rekening houden dat het Turkse weer dan vaak in een overgangsfase zit. Het zeewater is vaak nog niet op een temperatuur die iedereen aangenaam vindt. Voor een zonvakantie naar Turkije kan je het beste kiezen om tussen de tweede helft van mei en half oktober te gaan. Toch kan je in de zomermaanden ook te maken krijgen met wat neerslag. Deze kans is echter een stuk kleiner dan in Nederland en na een dag regen klaar het meestal snel weer op. 

Meer dan alleen een zonvakantie

Turkije is meer dan all inclusive hotels, zon en mooie stranden. De hele kuststrook is namelijk rijk aan historische steden, opgravingen en prachtige natuurtaferelen. Hiervoor hoef je niet ver te reizen, omdat een groot aantal bezienswaardigheden op steenworp afstand liggen van veel bekende badplaatsen, bijvoorbeeld:

  • De Düden watervallen bij Antalya
  • De tempel van Apollo in Side
  • Het amfitheater in Aspendos
  • De burcht van Alanya in Alanya

Vliegen naar Turkije

De meeste Nederlanders kiezen voor het vliegtuig als zij een vakantie naar Turkije boeken. Logisch ook, want er zijn veel voordelige aanbiedingen van vluchten te vinden naar Turkije. Vooral naar de zuidkust van Turkije is het mogelijk om een goedkope vlucht te boeken. Tot de zomer van 2010 moest je voor een vakantie naar het populaire Alanya, landen op het vliegveld in het 125 kilometer westelijker gelegen Antalya. Om in Alanya te komen moesten toeristen vervolgens nog een lange busreis maken. Nu kunnen toeristen vliegen via een nieuw vliegveld, namelijk Gazipasa Airport. Dit vliegveld ligt op ongeveer 40 kilometer afstand van Alanya. De meeste vluchten gaan nog via Antalya, maar je kan je reistijd van je vakantie naar Turkije flink inkorten door via vliegveld Gazipasa te vliegen.

Betalen in Turkije

De officiële munteenheid van Turkije is de Lira. Als je het prettig vindt om van te voren alvast geld te wisselen kan dit bij je bank of op het vliegveld. In Turkije zelf kun je echter ook gewoon pinnen bij een geldautomaat. Het is het voordeligst om Euro’s te pinnen en deze bij de bank, het hotel of een wisselkantoor om te wisselen. 

Ook is het mogelijk om in de toeristische gebieden met de Euro te betalen en soms kan je zelfs je wisselgeld in Euro’s terug krijgen. Echter zal het wisselgeld vaak omgerekend worden naar de Lira, waarbij natuurlijk niet in jouw voordeel wordt gerekend. Als je dit vervelend vindt kan je het beste met de Lira betalen.

De meeste winkels in Turkije zijn niet ingesteld op het betalen met een bankpas. Turken betalen met geld of met een Turkse kredietkaart. Je betaald dus met contanten, Euro’s of Lira’s, of eventueel met je creditcard.