Hygiëne tips voor rondreizen en backpacken

hygiene tips backpacken rondreizen, backpackvakantie, rondreis, hygiene tipsHygiëne is juist op vakantie ontzettend belangrijk, zeker tijdens een rondreis of tijdens het backpacken. Veel ziekten zijn het gevolg van onvoldoende hygiëne en worden overgebracht via voedsel, drink- en zwemwater. Sommige ziekten zijn te voorkomen met vaccinaties, maar niet allemaal. Daarom hebben wij een aantal handige hygiëne tips voor rondreizen en backpacken.

Voedselhygiëne

Op het gebied van hygiëne van voedsel en drinken moet je goed opletten tijdens een rondreis of tijdens het backpacken. Zo is water uit de kraan niet overal geschikt als drinkwater. En ook met versproducten als vlees en vis moet je goed opletten tijdens je rondreis of backpack vakantie.

Voedsel

Een handige hygiëne tip voor rondreizen en backpacken is het goed koelen en verhitten van voedsel. Op een simpele manier kan je ziekteverwekkers doden of beperken in voedsel. Zo moet je voedsel altijd goed koelen. Hierdoor kan je voorkomen dat de bacteriën zich vermenigvuldigen. Tevens is het belangrijk dat je voedsel goed verhit. Door het verhitten van het voedsel kan je veel ziekteverwekkers en in de meeste gevallen ook de meeste bacteriën doden.

Water

Water uit de kraan is in de meeste landen niet geschikt als drinkwater. Als je twijfelt aan de kwaliteit van het kraanwater drink dan mineraalwater of frisdrank uit flessen. Hierbij is het wel belangrijk dat je er op let dat de fles nog niet geopend is, wanneer je hem koopt. Ook kan je er voor kiezen om drinkwater te koken. Laat het water minimaal vijf minuten koken en laat het snel afkoelen onder een doek. Gekookt water kan je niet langer dan 24 uur bewaren.

Let goed op met ijsblokjes! IJsblokjes zijn namelijk vaak gemaakt van kraanwater. Tevens kan je groenten en fruit niet wassen in kraanwater. Voor een goede hygiëne tijdens je rondreis of backpackvakantie was je deze met schoon water of gekookt water.

Een handig reisartikel voor een goede hygiëne tijdens een rondreis of backpack vakantie is een drinkwater-desinfectiemiddel. Hiermee kan je gemakkelijk leidingwater ontsmetten. Laat je hierover informeren bij je apotheek of drogist.

Persoonlijke hygiëne

Ook je persoonlijke hygiëne is ontzettend belangrijk tijdens je rondreis of backpackvakantie. Was bijvoorbeeld je handen altijd goed met zeep na gebruik van het toilet, voordat je gaat koken en voordat je gaat eten. Tevens is het belangrijk om keukengerij en andere afwas in heet sop af te wassen. Gebruik uitsluitend schone hand-, thee- en vaatdoeken en spoel ze na gebruik goed af. Het beste kan je deze zo snel mogelijk laten drogen, bijvoorbeeld in de zon.

Blote voeten

In tropische landen kan je gemakkelijk een infectie oplopen. Daarom is het belangrijk om ook op dit gebied aan je hygiëne te denken. Loop bijvoorbeeld nooit op blote voeten, het liefst ook niet op het strand. Je kan namelijk makkelijk in iets scherps trappen waardoor je een infectie kan oplopen. Als je een wondje hebt is het belangrijk om deze goed schoon te maken en te ontsmetten, waarna je ze afdekt.

Wanneer je een rondreis gaat doen of gaat backpacken door de jungle, zijn slippers of open schoenen ook niet altijd handig. Zorg er daarom altijd voor dat je dichte schoenen meeneemt.

Zwemwater

Pootjebaden en zwemmen in open zoet water kan je in bepaalde delen van de wereld beter niet doen. Met name in Afrika, Azië en Zuid-Amerika loop je grote risico?s. Zo kan je diverse infecties oplopen wanneer je met besmet water in aanraking komt tijdens je rondreis of tijdens het backpacken. Informeer dus altijd of het zwemwater hygiënisch en betrouwbaar is.