Op vakantie met de camper in de winter

camperreizen winter, camper winterGa je graag met de camper op pad in de winter? Bereid je dan goed voor. Om je goed voor te bereiden heeft Meenemen.nl een aantal tips verzameld wanneer je reist in de winter met de camper. Zo weet je zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Winterbanden

Winterbanden zijn in sommige landen zelfs verplicht bij winterse omstandigheden. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar wel een stuk veiliger wanneer je met de camper in winterse omstandigheden rijdt. Indien je zonder winterbanden rijdt en een ongeluk veroorzaakt betekent dit vaak een grotere kans op aansprakelijkheid en een boete bij schade. Het is dan ook erg belangrijk om vooraf te controleren of winterbanden verplicht zijn of niet. 

Sneeuwkettingen

Op trajecten met een rond blauw bord met daarop afgebeeld een band met sneeuwketting zijn sneeuwkettingen verplicht. Het is aan te raden om thuis even te oefenen met het omleggen van de sneeuwkettingen. Maak hierbij gebruik van werkhandschoenen, een knielmatje en een oude jas. Dit is handig omdat de straat en de banden van de camper erg vies kunnen zijn. 

Antivries ruitenwisservloeistof

Antivries ruitenwisservloeistof is niet wettelijk verplicht maar absoluut aan te raden. Neem altijd voldoende reserve mee. Wanneer je geen gebruik maakt van antivries ruitenwisservloeistof bestaat de kans dat je de ruiten van de camper niet goed schoon krijgt. Hierdoor heb je geen goed zicht en dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. 

Slotontdooier

Leg de slotontdooier nooit in de camper liggen, maar houd deze altijd bij in een handtasje, jas- of broekzak. Wanneer de sloten zijn dichtgevroren kan je deze natuurlijk niet meer pakken wanneer je deze in de camper hebt laten liggen. Neem daarom altijd de slotontdooier mee. 

IJskrabbers meenemen

Neem reserve ijskrabbers mee. Deze kunnen in de kou namelijk makkelijk breken.

Spuitbus ontdooispray

Altijd handig naast de standaard ijskrabbers.

Deurrubbers

Deurrubbers kun je van tevoren tegen vastvriezen behandelen met speciale stiften, talkpoeder of vaseline.

Sleepkabel

Een sleepkabel is handig in het geval je onverwachts wegglijdt of vast komt te zitten. Zorg er dus voor dat je altijd een sleepkabel bij hebt. 

Startkabels

In het geval dat de accu bij extreme kou toch onvoldoende capaciteit blijkt te hebben, komen startkabels zeker van pas.

Zaklantarens

Handig voor noodgevallen. Zorg wel voor goede reservebatterijen. Zo heb je altijd verlichting bij, wanneer je bijvoorbeeld strandt of de stroom uitvalt. 

Veiligheidshesjes

In steeds meer landen is het verplicht om een veiligheidshesje te dragen tijdens een ongeluk. Bovendien is het veiliger wanneer je bijvoorbeeld met pech langs de weg staat. Tevens ben je in veel landen verplicht om een gevarendriehoek neer te zetten bij pech.

Warme deken

Voor het geval je pech krijgt met de camper is een warme deken erg welkom. De kachel doet het namelijk ook niet meer wanneer de camper het niet meer doet. Om toch warm te blijven is een warme deken erg belangrijk.