Welke tent kan ik het beste kopen?

Wanneer je voor het eerst gaat kamperen, of het nu met vrienden, met je partner of met het hele gezin is, is het in eerste instantie belangrijk om uit te zoeken welke tent het meest geschikt is om mee te nemen en welke tent je dus het beste kan kopen. 

Want het lijkt misschien simpel, maar er zijn zoveel verschillende modellen en mogelijkheden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder wat tips, en de belangrijkste  verschillen tussen tenten op een rijtje. Met deze tips kan je gegarandeerd voor je vakantie de ideale tent kopen. 

Met wie ga je op vakantie?

Wanneer je deze vraag uitgebreid voor jezelf beantwoord zullen de mogelijkheden qua tenten snel verkleinen. Ga je namelijk met z?n tweeën? Dan is een kleine koepeltent heel geschikt. Wil je met meer dan 2 personen in de tent slapen of met kleine kinderen, dan is een tunneltent wellicht praktischer. Hierbij is het handig om te letten op de lengte van de tent en degene die erin moet slapen. Houd aan: iemand die langer is dan 1m80 heeft minimaal een tentlengte nodig van 2m10, zodat hij of zij niet met zijn tenen of voorhoofd het binnendoek van de tent raakt.

Welke type vakantie?

Wanneer je een trektocht gaat doen is het natuurlijk slim om een tent te kiezen die niet te zwaar is, aangezien je alles op je rug mee zult dragen. Wanneer je langer op één plek wilt blijven staan is het juist aan te raden een iets grotere tent te kiezen. Ga je bijvoorbeeld met z?n tweeën? Kies dan een 3-persoons tent. Op die manier kun je gemakkelijk in de binnentent je spullen kwijt, waarmee je het leefcomfort vergroot. Hierbij is het misschien ook prettig om een tent aan te schaffen met luifel of voortent, zodat je ook wanneer het regent droog kunt zitten, zonder direct op je luchtbed te zitten. Ga je met kleine kinderen weg, houd dan rekening met een groot ?leefgebied?.  Hiervoor is de tunneltent of een grote koepeltent geschikt, omdat deze een relatief grote voortent hebben.

Weersvoorspelling

Kijk bij het kopen van je tent naar het klimaat van de plek waar je gaat kamperen. Wordt er veel regen voorspeld? Kies dan voor een tent waaraan je eventueel accessoires kunt toevoegen, zoals een tentzeil met opstaande rand. Op die manier verklein je de kans dat je hele vakantie (letterlijk) in het water valt. Of wanneer je juist een zonnige bestemming hebt is een tarp of luifel geen overbodige luxe, hiermee creëer je gemakkelijk een schaduwplek.

Type tenten om te kopen

Zoals eerder genoemd zijn er veel verschillende type tenten. Per type vakantie of groepsgrote heb je een ander type nodig. We leggen je graag kort uit wat de verschillen en de mogelijkheden zijn.

Hieronder de 4 belangrijkste.

Koepeltent

Deze tent heeft de vorm van een iglo: het is een halve bol met (vaak) een kleine voortent. Ze zijn zeer geschikt voor gebruik in gebieden waar het stormachtig kan worden. Bovendien kunnen ze gemonteerd verplaatst worden, wat erg praktisch kan zijn bij het opzetten. Deze tenten worden soms ook bungalow tenten genoemd. Je kan deze bungalow tent huren, veel organisaties bieden dat aan zodat je geen hoge kosten hebt in de aanschaf van een tent.

Koepeltent kopen

Tunneltent

Deze tunneltent is over het algemeen geschikt voor meer dan 2 personen. Hij kan niet worden opgezet zonder haringen en doordat de boogstokken parallel tegenover elkaar staan heb je vaak een groot leefgedeelte. Heel erg geschikt dus voor gezinnen.

Tunneltent kopen

Hybridetent

De tent bij uitstek voor een trektocht. Het is een kleine tent die snel staat en bovendien erg licht is. De hybridetent is vaak compact, waardoor er geen of nauwelijks sprake is van een voortent.

Hybridetent

Opblaasbare tent 

Simpeler krijg je het niet: de tent heeft (minimaal) twee gekruiste luchtbanen die, wanneer opgepompt, de hele tent kunnen dragen. Hij staat ontzettend snel en je bergt ?m ook gemakkelijk weer op, ideaal dus wanneer je verschillende plekken wilt aandoen op je vakantie. Ze zijn bovendien te krijgen in verschillende groottes. Je moet goed opletten bij de aanschaf dat de pomp is meegeleverd. Niets is vervelender dan dat je nog een losse pomp moet kopen. Wij raden ook altijd aan om in elk geval de oefenen met het opzetten en indien het erg veel kracht en energie kost om hem op te zetten er dan een automatische pomp bij te kopen die je bijvoorbeeld via de aansteker aansluiting in de auto eenvoudig kan gebruiken. Scheelt je veel energie en juist wanneer je net aankomt op je bestemming is het fijn als hij snel staat.

Opblaasbare tent

Er zijn dus verschillende mogelijkheden, waarvan er hier slechts een aantal zijn belicht. Maar wel de belangrijkste, dus ben je van plan te gaan kamperen? Volg deze tips op, dat maakt het hopelijk net wat gemakkelijker een keus te maken.

Rondtrekken of blijven?

Bij het kiezen van de juiste tent is het belangrijk of je gaat rondtrekken, of je om de paar dagen gaat rondtrekken of dat je op dezelfde plek blijft. Als je op één plek blijft is luxe fijn, als je gaat rondtrekken is een lichtgewicht tent erg belangrijk.

Regen of zonneschijn?

Heel leuk een tent die in 2 minuten staat, maar het is zonde als al je spullen wegdrijven tijdens een regenbui of je tentstokken breken als het vriest. Let daarom bij het kopen van je tent goed op het weer in je vakantieland en de specificities van de tent zoals bijvoorbeeld het materiaal.

Wie gaan er mee?

Hoe meer mensen er mee gaan, des te meer opties er voor een tent zijn. Kies je voor een tunneltent waar iedereen bij elkaar ligt, of stop je de snurkers liever apart? In dat geval is een Y tent een betere optie. Ga je met het hele gezin, dan is een vis-à-vis tent ook heel geschikt.

Hopelijk hebben deze tips je geholpen bij het kopen en het voorbereiden van je vakantie!