Welk rijbewijs voor caravan?

rijbewijs caravanWanneer je op vakantie gaat met de caravan moet je natuurlijk beschikken over een geldig rijbewijs. Tevens heb je een speciaal rijbewijs nodig wanneer je een caravan wilt trekken. Voor het trekken van een caravan heb je minimaal een B rijbewijs en soms een BE rijbewijs nodig. Hierbij gelden ook een aantal regels. Wij vertellen je in dit artikel alles over het rijbewijs dat je nodig hebt voor het trekken van een caravan. 

Welk rijbewijs?

Ga je op vakantie met de caravan? Dan heb je een geldig rijbewijs nodig. Voor het trekken van een rijbewijs heb je tegenwoordig een speciaal rijbewijs nodig. Namelijk een B rijbewijs en soms een BE rijbewijs. Een B rijbewijs is een gewoon autorijbewijs, waarmee je een auto mag besturen. Een BE rijbewijs is een rijbewijs waarmee je een aanhanger mag trekken achter je auto. Wanneer je op vakantie gaat met de caravan moet je dus sowieso een geldig B rijbewijs hebben en soms een BE rijbewijs. 

Wat zijn de regels?

Natuurlijk gelden er regels voor het trekken van een caravan. In Nederland mag je in een aantal gevallen een caravan trekken als je in het bezit bent van allleen een rijbewijs B. Hiervoor gelden twee voorwaarden, namelijk:

  • De aanhangwagen/caravan mag totaal (massa leeg voertuig + laadvermogen) niet zwaarder zijn dan 750 kilo, of
  • De aanhangwagen mag zwaarder zijn dan 750 kilo. Voorwaarde is dat de toegestane maximum massa van de totale combinatie (trekkend voertuig + aanhangwagen) niet meer dan 3500 kilo is. 
  • Het werkelijk te trekken gewicht mag niet zwaarder zijn dan het trekvermogen van de auto. Het trekvermogen staat op het Voertuigbewijs van de auto. 

In alle andere gevallen is een BE rijbewijs verplicht.